Pejzaž kao primarni protagonist Fosterovog dizajna vinarije
Unutrašnjost objekta organizovana je kroz dva sprata, od kojih je jedan delimično ukopan kako bi se sveobuhvatni vizuelni uticaj strukture sveo na minimum.
Neposredno uz srednjevekovni lokalitet St Emilion izgrađena je vinarija Le Dôme, za koju projekat potpisuje britanska arhitektonska firma Foster + Partners.
Skrivena u brdima francuskog Bordoa, vinarija Le Dôme je dizajnirana da upotpuni svoje ruralno okruženje, piše Dezeen.
Pročitajte još na Gradnja.rs:
- Crveno svetlo za Fostera u Londonu: Kula Tulip je „veoma neodrživ objekat“
- Spektakl arhitekture: 10 najbolje dizajniranih vinarija na svetu
Dva zahteva pred Fosterom i partnerima
Projekat je naručen od strane vlasnika vinarije Le Dôme, Jonathana Maltusa, koji je arhitektama izneo dva zahteva.
Rekao je da želi objekat za proizvodnju vina koji je „state of the art“, te da želi da vinarija slavi svoju lokaciju i neposrednu blizinu starog grada iz rimskog doba, koji je na Uneskovoj listi svetske baštine.
“Kada nam se Jonathan Maltus prvi put obratio, izrazio je želju da stvori prepoznatljivu novu vinariju, postavljenu na jedinstvenoj lokaciji gde je u pozadini St Emilion. Želeo je da zgrada slavi svoju prelepu okolinu, sa fokusom na pogledu na vinograd i idejom da pejzaž bude primarni protagonist dizajna”, rekao je Norman Foster.
Gornji nivo vinarije obložen je panoramskim zastakljenjem koje pruža maksimalan pogled na okruženje.
Objekat vinarije postavljen je iza reda drvoreda i, gledano spolja, primarna karakteristika mu je kupolasti krov, obložen recikliranim keramičkim pločicama.
Unutrašnjost je organizovana kroz dva sprata od kojih je jedan delimično ukopan, kako bi se sveobuhvatni vizuelni uticaj strukture sveo na minimum.
Donji sprat vinarije je izliven od betona i obložen drvetom, dok je gornji nivo obložen panoramskim zastakljenjem koje pruža maksimalan pogled na okruženje.
Društveno srce zgrade
Dve rampe, od kojih je jedna u unutrašnjosti, a jedna spolja, vode posetioce kroz zgradu, omogućavajući im da posmatraju različite faze procesa pravljenja vina i sve to pre nego što dođu do samog vrha objekta gde se obavlja degustacija.
Gornji, zastakljeni nivo, koji arhitekte opisuju kao “društveno srce zgrade”, sadrži stolove, bar i prostore organizovanje za zabave. Na ovom nivou se nalaze i male kancelarijske jedinice za zaposlene u vinariji, koje su ograđene drvenim panelima radi vizuelne i akustične privatnosti.
U samom centru prostora je atrijum, koji omogućava gledanje u donje prostore za proizvodnju vina i skladištenje.
Prostor bez stubova
Krovnu konstrukciju, raspona 40 metara, razvili su u saradnji arhitektonski i industrijski timovi kompanije Foster+Partners.
Korišćen je recipročni okvir, tip samonoseće konstrukcije sastavljene od kosih greda, kojom se omogućava da prostor bude bez stubova.
Ovim dizajnom je omogućeno i formiranje okulusa raspona šest metara, zahvaljujući kom prirodna svetlost ulazi u objekat.
Foto-galerija
Grafički prilozi
Fotografije: Nigel Young
Izabrali smo za vas…