Restoran ili prirodnjački muzej? Kosti kao glavni detalj uređenja enterijera
Renovirana zgrada iz 1940. godine u Meksiku, u svom enterijeru ima kolekciju od 10.000 kostiju životinja, kao i biljnih i životinjskih fosila.
Fondacija Luisa Baragana u saradnji s projektnim studiom Cadena+Asociados, pretvorili su ovu zgradu u restoran Hueso. Koncept inspirisan Darvinovim stanovištem, počinje od fasade koja ima „duplu kožu“ i čine je keramičke pločice oslikane detaljima koji podsećaju na šavove. Eksterijerom dominiraju hiljade kostiju koje prekrivaju celokupnu površinu zidova i dalje se provlače kao detalji enterijera.
Restoran, čije ime u prevodu znači kosti, vlasništvo je Kadeninog brata, Alfonsa Kadene, piše Dezeen.
Dok je eksterijer restorana svedeniji, prostor „ispod kože“ je organski i pun tekstura.
Boravak u ovom restoranu pomalo podseća na posetu nekom prirodnjačkom muzeju. Međutim, ovaj možda pomalo morbidni dekor, umiren je belom i sivom bojom i tako uklopljen u jedinstvenu oblogu zidova.
Anatomski detalji ponavljaju se i na belom posuđu u vidu oslikanih šavova. Neke od kostiju čak su postavljene i kao eksponati u staklenoj vitrini.
Kuhinja restorana je, baš kao i sve drugo, izložena oku gostiju. Odvojena je od ostatka restorana samo barom, tako da možete posmatrati kako se vaše jelo priprema.
Foto: Jaime Navarro
Pogledajte još zanimljivih enterijera restorana.