U pancericama u luksuzno opremljeni restoran na Jahorini
U neposrednoj blizini polazišta gondole poznatog skijališta, otvoren je novo mesto koje pleni ne samo bogatstvom detalja već i nesvakidašnjim enterijerskim elemenatima.
Nakon što smo vas u januaru upoznali sa osnovnim arhitektonskim karakteristikama ugostiteljskog objekta Galeria na olimpijskoj planini Jahorini, ovog puta se fokusiramo na njegov restoranski deo, koji je enterijerski oblikovao beogradski A4 Studio.
Restoran ima, ukupno sa kuhinjom, 500 m² i proteže se kroz 3 etaže, a u dizajnerskom smislu ambijenti su tretirani kao moderna interpretacija restorana na planini sa upotrebom kvalitetnih materijala i modernog brendiranog nameštaja.
Pročitajte još na Gradnja.rs:
- Skijaški san: Restoran u Italiji sa zadivljujućim pogledom od 180 stepeni
- Recept za uspeh: Kulinarska arhitektura Mišelinovih restorana
Funkcija na prvom mestu
Kako za naš portal objašnjavaju iz A4 Studija, zahtev klijenta je bio napraviti urban, moderan enterijer, ali u skladu sa lokacijom.
“Kao i svaki put kada radimo ovakav tip objekta – ugostiteljstvo, funkcija je na prvom mestu. Kretanje gostiju, zaposlenih kao i raspored sedenja. Svako mesto u restoranu mora da bude dobro, ni jedno mesto ne sme da bude manje važno ili zapostavljeno” – kažu autori za Gradnju.
Svaki gost treba da se oseća prijatno, bilo da želi da sedi pored kamina, gleda ka napolju ili sedi u separeu, na lounge sofi…
Dodaju da su pribegavali različitim tipovima sedenja, u smislu visine sedenja, kao i kombinacijama pripajanja i odvajanja u skladu sa situacijama.
“Svaki gost treba da se oseća prijatno, bilo da želi da sedi pored kamina, gleda ka napolju ili sedi u separeu, na lounge sofi itd. Trudimo se da nađemo mesto za community table za velika društva” – navode iz beogradskog studija.
Prizemlje kao opušteniji deo
Prostor je formiran kroz 3 etaže u okviru novoizgrađenog objekta, za koji projekat arhitekture i dizajna apartmana potpisuje Mersiha Karić iz biroa Stilistica.
Na etaži -1 smešteni su kuhinja, toaleti i servisne prostorije, dok se na prizemnoj etaži nalazi restoran sa barom i komunikacijama. Na spratu, etaži +1, smešten je restoranski prostor sa barom, delom za degustaciju vina i hrane, kao i toaleti i kancelarija.
“Prizemlje restorana je koncipirano je kao opušteniji deo, sa više vrsta sedenja, dok je sprat namenjen pravim hedonistima i uživaocima u dobroj hrani, i namenjen je više za poslovne ručkove, razne događaje i degustacije” – navode arhitekte.
Drvene piramide su rađene od furnira, a svaki segment plafona je pomerljiv da bi bio pristupačan servisiranju.
Na dva nivoa restorana izvedeni su različiti plafoni, koji u oba slučaja skrivaju mašinske instalacije, objašnjavaju dalje arhitekte.
U prizemlju imamo kombinaciju rastera od isteg lima u metalnom ramu na mestima gde treba da cirkuliše vazduh i drvenih segmenata piramidalnog oblika.
„Drvene piramide su rađene od furnira, a svaki segment plafona je pomerljiv tj. revizija na neki način, da bi bio pristupačan servisiranju“ – kažu naši sagovornici.
Granitna keramika Vs pancerica
Na spratu iznad je sličan princip rešavanja plafona (sakrivanje instalacija), ali je dizajnom drugačiji.
Budući da je lokacija skijalište, i to u neposrednoj blizini polazišta gondole, velika frekvencija ljudi u pancericama je neminovna.
Tako je na oba nivoa korišćena granitna keramika visokog stepena protivkliznosti.
Zbog eksploatacije je nađeno kompromisno rešenje u vidu drvo keramike koja će ostaviti isti utisak, ali biti bolja u praktičnoj upotrebi
U prizemlju je izvedena imitacija epoxi poda/mikrocementa, beton, a na spratu imamo interesantan slog drvo dekora, ali isto keramika (Panaria).
Za gornji deo restorana, koji je zamišljen kao intimniji, arhitekti su u startu planirali drveni pod – parket kao odlika topline i ušuškanosti.
„Međutim, jako brzo smo shvatili da zbog eksploatacije moramo naći kompromisno rešenje u vidu drvo keramike koja će ostaviti isti utisak, ali biti bolja u praktičnoj upotrebi“ – kažu iz studija.
Murali kao dodatni kvalitet
Dodaju da se u svakom enterijeru koji potpisuju trude da uključe dizajnere i umetnike, jer smatraju da je njihov značaj u procesu jako važan, a pritom enterijer dobija dodatno na kvalitetu.
Murali su dizajnerska interpretacija aktivnosti i sadržaja koje nudi planina, osmislila ih je agencija „Italic studio“, koja je bila zadužena za brending i dizajn, a oslikao umetnik Emir Kapetanović.
Komadi nameštaja su sa potpisom proizvođača kao što su Caligaris, Artisan, Prostoria…
Restoran se izvodio paralelno sa izgradnjom objekta, pa smo na vreme mogli da planiramo instalaciju dimnjaka kroz objekat.
Na obe etaže postoji kamin, estetski drugačije tretiran, a arhitekte naglašavaju da su oba kamina u „prava“, odnosno na drva i pelet.
„Restoran se izvodio paralelno sa izgradnjom objekta pa smo na vreme mogli da planiramo instalaciju dimnjaka kroz objekat“ – kažu iz studija.
Pomeranje granica
Ističu da je u projektovanju/dizajniranju najveći izazov bio uskladiti sopstvene zahteve i zahteve investitora.
„Mi se uvek trudimo da pomerimo naše granice i uradimo nešto što do sada nismo. Poseban deo je realizacija, naročito kad lokacija nije blizu da možemo svakodnevno da obilazimo gradilište“ – objašnjavaju autori.
Zato je, napominju na kraju, potrebna velika podrška lokalnih saradnika, razumevanje i uključenost investitora, sa čime su, kako kažu, ovog puta zaista imali sreće.