Enterijer restorana Eggz na Bulevaru Vudroa Vilsona u Beogradu; Foto: Rade Kovač
Enterijeri

Eggz: Kako je običan lokal pretvoren u neobičan beogradski restoran

Uz žardinjeru s prirodnim stablom i skulpturu jajeta načinjenu od polimernog gipsa, arhitekte su osigurale da svaki detalj enterijera doprinosi sveukupnom doživljaju brenda.

Beogradski arhitektonski studio Lark potpisuje projekat enterijera koji je osmišljen sa ciljem adaptacije lokala na Bulevaru Vudroa Vilsona 6 u moderan brunch restoran pod imenom Eggz.

Projektni zadatak koji se našao pred arhitektama Lazarom Dendom i Teodorom Marković obuhvatao je transformaciju prostora u funkcionalan restoran koji uključuje prostor za sedenje, pult za izdavanje hrane, dve kuhinje, toalete za goste i zaposlene, kao i dve ostave.

Ukupna površina prostora iznosi 73 kvadratna metra, što je za autore projekta predstavljalo značajan izazov u pogledu organizacije i dizajna kako bi se obezbedio komfor za goste i zaposlene, uz ispunjenje svih zahteva iz projektnog zadatka.

Pogledajte video:

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Duh brenda prenesen kroz projekat

Kako objašnjavaju iz biroa Lark, glavni cilj je bio preneti duh brenda kroz projekat, prateći koncept “all day breakfast”.

“Paralelno dok smo radili na dizajnu enterijera, tim za brending definisao je vizuelni identitet i poruku brenda, što je imalo uticaj na estetske i funkcionalne aspekte projekta. Naš tim je pažljivo integrisao ove elemente, osiguravajući da svaki detalj enterijera doprinosi sveukupnom doživljaju brenda”, navode arhitekte.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

U centru community stola nalazi se žardinjera sa prirodnim stablom visine 280 centimetara, koje je ujedno i glavni motiv u prostoru.

Organizacija prostora za sedenje podeljena je u tri celine: dugačka klupa, community sto i dva barska stola, a arhitekte su pritom želele da svaki deo prostora ima svoju autentičnost.

Community sto, prečnika 200 cm, izrađen je iz jednog komada drveta, a u njegovom centru se nalazi žardinjera sa prirodnim stablom visine 280 cm, koje je ujedno i glavni motiv u prostoru“ , kažu iz Larka i dodaju:

„Nije bilo lako pronaći drvo odgovarajućih dimenzija, koje može da opstane u zatvorenom prostoru gde se priprema hrana. Olakšavajuća okolnost je što prostor ima dosta prirodnog svetla tokom celog dana“, objašnjavaju dalje autori.

Community sto sa žardinjerom; Foto: Rade Kovač

Barski stolovi su takođe konzolni, jer su na taj način autori želeli da vizuelno rasterete prostor, dok su sve stolice u restoranu proizvođača MOD.

Klupa je napravljena na čeličnoj potkonstrukciji koja nosi okrugle, konzolne stolove, a iza nje se nalazi žardinjera sa prirodnim zelenilom.

Na zidu iznad klupe je okačena velika skulptura jajeta, visine 120 cm, izrađena od polimernog gipsa.

Barski stolovi su takođe konzolni, jer su na taj način autori želeli da vizuelno rasterete prostor, dok su sve stolice u restoranu proizvođača MOD.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Upliv jedne celine u drugu

Dominantni element u prostoru restorana Eggz je veliki pult, iza kojeg se nalazi otvorena kuhinja.

„Investitor, koji je profesionalni kuvar sa bogatim iskustvom u zemlji i inostranstvu, zahtevao je prostranu kuhinju sa jednim otvorenim delom, gde gosti mogu da posmatraju proces pripreme hrane, i jednom zatvorenom kuhinjom“, objašnjavaju iz biroa Lark.

Dodaju da je sve projektovano u skladu sa HACCP principima, što garantuje visoke standarde higijene i bezbednosti hrane.

„Plafon lokala je spušten iznad kuhinje i tehničkih prostorija, a prelaz sa pune visine je izveden putem kosine iznad pulta, time smo želeli da postignemo upliv jedne celine u drugu“, ističu arhitekte.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Mutina DIN kolekcija ima specijalne zakrivljene pločice za uglove, koje su arhitekte postavile na pultu i zidu kod ulaza.

Pod, zidovi i plafon hodnika su završno obrađeni mikrocementom, čime su autori postigli monolitan izgled prostora. Mikrocement ima visoku otpornost na habanje i lako se čisti i održava.

Hladni podton materijala razbili su toplinom hrastovog drveta i vintage Mutina pločicama iz EuroDOM-a kojima je obložen pult i akcentovani zidovi u prostoru.

„Mutina DIN kolekcija ima specijalne zakrivljene pločice za uglove, koje smo postavili na pultu i zidu kod ulaza. Time smo želeli da postignemo vizuelni kontinuitet i fluidnost prostora“, navode iz beogradskog studija.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Zidne svetiljke su ručno pravljene u Struji, prema željama arhitekata, kako bi ih kompletirali sa rasvetom iznad klupe.

Zakrivljeni oblik pločica omogućava glatke prelaze između površina, dajući prostoru moderan i sofisticiran izgled.

„Akcenat u prostoru su klatno vrata žute boje, sa prozorom u obliku jajeta, koja razdvajaju prostor za goste i zaposlene, dodatno naglašavaju razigranost i kreativnost koncepta“, kažu arhitekte.

Konačno, tu je i rasveta, koju su autori ovog projekta nabavili u Struji.

Lodes svetiljke koje se nalaze iznad konzolnih stolova kod klupe, odišu duhom lokala. Zidne svetiljke su ručno pravljene u Struji, prema našim željama, kako bismo ih kompletirali sa rasvetom iznad klupe“, ističu na kraju Lazar Denda i Teodora Marković.

Enterijer restorana Eggz na Bulevaru Vudroa Vilsona u Beogradu; Foto: Rade Kovač

Osnova prostora

Osnova

Foto-galerija

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Faktografija
naziv projekta:

Eggz

lokacija:

Bulevar Vudroa Vilsona 6, Beograd

autori:

Lark

arhitekte:

Lazar Denda, Teodora Marković

kvadratura:

73 m²

godina:

2024.

fotografija:

Rade Kovač

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ado Marovac

    Majstorski! Svaka čast projektantima.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *