Projektovanje ruske salate: Šef kuhinje hotela Square Nine je nesuđeni arhitekta
Dok jela najpre skicira pa ih tek onda premijerno prikaže na tanjiru, arhitekta u odelu kuvara uspeo je da pomiri staru i novu ljubav i pritom se ne odrekne nijedne.
Za Davida Šimunića, poznatog beogradskog kuvara i šefa kuhinje luksuznog hotela Square Nine na Studentskom trgu, crtanje je od malena bilo velika ljubav.
Želeo je da upiše srednju arhitektonsku školu jer je to bilo ono što je zaista voleo. Tokom školovanja sve je ukazivalo na to da će se njegov put nastaviti na Arhitektonskom fakultetu.
Ipak, umesto da radni vek provede za projektantskim stolom, život ga je odveo u sasvim drugom pravcu.
Pročitajte još na Gradnja.rs:
Sin projektanta odmalena okružen umetnošću
„Još od malih nogu, moji roditelji su težili tome da zavolim umetnost. Kako se tata bavio fotografijom i slikarstvom, zidova je uvek bilo premalo za kako njegova, tako i tuđa dela, dok su prostorije našeg doma uvek bile posećene i ispunjene pričama naših umetnika. Tata je dugi niz godina bio projektant, te je to bio još jedan od uticaja koji su doprineli tome da upišem Arhitektonsku školu“ – objasnio je David za magazin Cafe Bar Restoran.
Kaže i da je tokom školovanja izuzetno uživao u crtanju i težio da postigne precizan crtež poput projekata koje je viđao kod kuće, a deo koji je izuzetno voleo bila je sama priprema pred crtanje: pranje lenjira, oštrenje olovaka, pranje i punjenje rapidografa.
Zatim su usledile godine u školi kada je crtanje počelo sve više da se radi putem kompjuterskog miša, što ga je, kako ističe, delimično odbilo od ovog poziva. “Kao rezultat niza uticaja, usledila je moja odluka da počnem da se bavim kuvanjem, što sam saopštio svojim roditeljima. Naravno, nisu bili oduševljeni ovom idejom, ali mi je veliku podršku pružio moj stric, te sam ideju rešio da realizujem“ – dodao je on.
Gastronomski užitak povezan sa arhitektonskom preciznošću
A da je očito uspeo u tome da pomiri staru i novu ljubav i pritom se ne odrekne nijedne, jasno je već kada se vidi koliko mu zadovoljstvo pričinjava da jela najpre skicira pa ih tek onda „premijerno prikaže“ na tanjiru.
Tako je Šimunić gastronomski užitak u ovom hotelu povezao sa arhitektonskom preciznošću. Za Forbes Srbija podelio je skicu svoje dekonstruisane ruske salate, ali i još nekih specijaliteta koje sprema na ovaj, nesvakidašnji, kreativan način.
Mišlenova preporuka kao podsticaj
Podsetimo, restoran hotela Square Nine u grupi je objekata koji su nedavno dobili Mišlenovu preporuku. Šimunić kaže da je ovo priznanje svima u tom hotelu donelo veliki motiv – da kreativnost još više procveta, da se manje spava, a više kuva, da se istražuje i prilika da se iznova zaljube u svoj poziv.
„Vetar u leđa poput Mišlenove preporuke uvek znači. Imamo velik broj stalnih gostiju od početka, ali nam je Mišlen doveo i goste sa različitih strana sveta i neka nova iskustva i izazove“, kaže David Šimunić, nesuđeni arhitekta koji je svoj životni poziv našao u fine diningu, u kome uživaju svi koji su probali neka od brojnih jela s njegovim prepoznatljivim „pečatom“.
Hotel Square Nine
U centru Beograda je 2011. godine otvoren luksuzni hotel s pet zvezdica, simboličnog imena Square Nine, s obzirom na to da se nalazi na Studentskom trgu 9. Projekat hotela potpisuje arhitekta Isaj Vinfeld, koji ga je zamislio kao savremenu građevinu koja poštuje stil, kolorit i visinu okolnih zgrada, savršeno se uklapajući u okolinu. Upravo to je i postignuto jer objekat izgleda kao se oduvek nalazio na tom mestu.
Mreži prozora koja perforira sivu fasadu, suprotstavlja se ne samo uvučeni deo zgrade u drugoj, tamnijoj materijalizaciji, već i zlatno prizemlje čime je uspostavljena dinamika ali i preko potrebna ravnoteža celog arhitektonskog oblika. Zbog nespornih vizuelnih karakteristika koje prijaju oku, hotel Square Nine je proglašen je od strane stručnog žirija za Najlepšu zgradu Beograda izgrađenih u poslednjih 25 godina u izboru koji je organizovao portal Gradnja.