Kuhinja budućnosti: Uzgaja povrće, odlaže otpad, naručuje namirnice
Hi-tech kuhinje opsednute su ekologijom i održivošću.
Dizajneri danas rade koncepte za kuhinje koje će se proizvoditi tek 2016, a na tržište doći malo posle toga. U General Electricu upravo testiraju novi koncept hi-tech kuhinje koja je potpuno okrenuta ekologijom i održivošću.
Na njemu radi nekoliko timova sa različitim zadacima i koriste celi niz inovacija. Glavni dizajner GE-a Lou Lenzi svojim je ljudima rekao da ne razmišljaju samo o nameštaju i uređajima, već da se usredsrede na ljude. Tako su razvijeni koncepti kuhinja za parove bez dece, za jako mlade ili za tech freakove.
Lenzi je primetio da kuhinje nekako nestaju iz savremenog života, sve su manje i izolovanije od ostatka kuće, bez obzira na to jesu li otvorene ili zatvorene prema životnom prostoru.
U GE su napravili kuhinju u kojoj će frižider biti deo sistema koji prati kako se hrana troši i javlja šta treba da se kupi, sugeriše recepte prema namirnicama koje treba potrošiti jer im ističe rok, uzgaja povrće, naručuje dostavu, kompostira i reciklira otpad u malom kuhinjskom vrtu.
Jedan od najjačih koncepata je kuhinja povezana u jedinstveni sistem kojem je centrala kuhinjsko ostrvo koje koordiniše šporet, mašinu za pranje sudova, frižider, ladicu za kompsotiranje, lampe i uređaje za navodnjavanje bašte i, zašto ne, 3D printer na kojem ćete moći isprintati kakvu god trebate plastičnu posudu.
(Jutarnji)