Jednostavnost i čiste linije kulinarskog centra na Fruškoj gori
U Vrdniku je podignut multifukcionalan objekat koji pod istim krovom krije boutique hotel, gourmet akademiju kao i centar za ocenjivanje proizvoda.
Turističko mesto Vrdnik na Fruškoj gori beleži veliku popularnost u poslednje vreme, pa se kranovi nalaze na svakom koraku. Pored hotela Fruške Terme i Fruške Residence, u ovom idiličnom mestu nedavno je nikao još jedan objekat koji takođe ima veze sa turizmom, ali ovog puta sa akcentom na gastronomiju.
Gourmet edukativni centar podignut je prošle godine, a za njegovo arhitektonsko oblikovanje zaslužni su Pavle Panić iz novosadskog projektnog biroa Studio 13 i, kao koautor, Željko Baričić iz firme BI Inženjering.
Projektnim zadatkom zahtevalo se projektovanje multifunkcionalnog objekta – boutique hotela, gourmet akademije i gourmet regionalnog centra za ocenjivanje i klasifikaciju proizvoda, što je rezultiralo sa više iteracija objekta, naročito u funkcionalnom kontekstu enterijera.
Pročitajte još na Gradnja.rs:
- Kuća na Fruškoj gori koja je uslove lokacije pretvorila u svoju korist
- Stepenice kamenoloma kao inspiracija 3LHD-u za novi hotel u Puli
Odvajanje klasičnih ugostiteljskih zona
Kako Panić objašnjava za naš portal, sam projekat je prošao pet većih izmena od 2016. godine, kada je počeo ceo proces, a finalni projekat je završen 2019. godine.
Konačan rezultat predstavlja objekat gde su odvojene klasične ugostiteljske zone poput soba za goste na gornjim etažama, a multifunkcionalni sadržaji – dve potpuno opremljene kuhinje – sa većom i manjom salom su predviđene na prizemlju i suterenu i dostupnije su korisnicima koji se ne zadržavaju duže.
„Njihova povezanost i dispozicija su predstavljali posebno rešenje zajedno sa specifičnim tehničkim zahtevima, rešenjima PP zona, itd“ –kaže Panić.
Kako dodaje, specifičnost ovog projekta ogleda se u multifunkcionalnosti koja proizlazi iz samog projektnog zadatka, kao i u adekvatnom odgovoru na vrlo širok zadatak koji je pred arhitekte postavljen.
Značajno je otvaranje javnih zona prema većim terasama i bio-bašti u delu parcele i formiranje zona za bafer uticaj ispred soba.
Prema rečima našeg sagovornika, glavne ideje za oblikovanje bile su jednostavnost, čiste linije, otvorenost javnih zona, zaštita privatnih zona, primerenost materijala gabaritu, otvaranje prema pogledu na sam Vrdnik i okolinu.
„Značajno je otvaranje javnih zona prema većim terasama i bio-bašti u delu parcele i formiranje zona za bafer uticaj ispred soba“ – objašnjava Panić i dodaje da lokalna arhitektura nije u većoj meri uticala na objekat, s obzirom na vernakularni karakter susednih objekata.
Objekat je urađen u AB skeletnom sistemu, dok je na fasadi primenjena kombinacija demit i ventilisane fasade. Ventilisana fasada je tipa Fundermax, bele boje i drvenog dekora.
Na spratu je planirana i konferencijska sala, dok je sam krov projektovan kao kafe na otvorenom.
Kada su u pitanju sadržaji i njihova organizacija, u suterenu je predviđena multifunkcionalna sala sa otvorenom terasom u istom nivou, spa centar sa hidromasažnom kadom, saunom i tuševima, kao i tehničke prostorije.
Prizemlje je planirano sa recepcijom u okviru ulaznog predprostora, restoranom, restoranskom i trenažnom kuhinjom, terasom i opslužujućim tehničkim prostorijama.
Spratovi su rezervisani za sobe i apartmane. Na spratu je planirana i konferencijska sala, dok je sam krov projektovan kao kafe na otvorenom.
Difuzna rasveta za diskretne akcente
U enterijeru preovlađuju topli tonovi na podnim i zidnim oblogama, objedinjeni diskretnim zidnim tehnikama i belim spuštenim plafonima sa difuznom rasvetom, koja diskretno akcentuje svaki kutak ovog modernog objekta.
Podovi javnih delova su urađeni u italijanskoj keramici i sanitarijama visoke klase (Mirage), nameštaj delimično od domaćih proizvođača, a delimično od stranih dobavljača – Nitea, Prostoria, Ginko…
Podovi u sobama i gornjim spratovima su urađeni sa itisonima Desso serije Tarketta, pod u konferencijskoj sali je od pletenog vinila proizvođača Dikson. Nameštaj u sobama je rađen od univer ploča proizvođača Egger.
Ušteda prostora na relativno maloj parceli
Najveći izazovi su, kaže Panić, bili u specifičnom obliku parcele, potpornom zidu prema ulici, nedostatku vode u samom mestu, čime se moralo pribeći formiranju posebnih bazena za pijaću i tehničku vodu za sprinklere, ispod suterena u tehničkoj etaži, kao i povezivanju funkcionalnih zona i uštedi prostora na relativno maloj parceli.
„U toku građenja izazova je bilo mnogo, počev od epidemije Covid 19 u prvom mesecu gradnje, nedostatku materijala u određenim trenucima na tržištu, pomeranjima rokova za isporuku stranih i domaćih kooperanata…“ – zaključuje naš sagovornik.
Foto-galerija
Faktografija
- naziv objekta: Gourmet Edukativni Centar
- mesto: Vrdnik, Srbija
- investitor: Educons Univerzitet Sremska Kamenica
- autori projekta: Pavle Panić (projektni biro Studio 13 ) i koautor Željko Baričić (BI Inženjering)
- godina projektovanja: 2016–2019.
- godina izgradnje: 2020–2021.
- površina: neto -3 % = 1.109,11 m2
- spratnost: Su+Pu+2
- fotografije: Relja Ivanić
- izvođači: BMC Connect (glavni izvođač), Light System Design (slaba i jaka struja), Vodo Karin (ViK), Termo & Cold (mašinske instalacije), Lamex (nameštaj i vrata) i dr.
Mnogo mi „ćoškast“ ovaj hotel….😉
Svaka čast! Fantastičan objekat. Vrhunska estetika.
Kada vidim ovako skladan objekat sa velikom količinom staklenih portala na južnoj strani sveta – zapitam se: kolika se maksimalna temperatura dostiže u toj stepenišnoj vertikali i koliko će struje klijent potrošiti na grejanje i hlađenje zbog jedne ekstravagancije arhitekata??
Šteta što nije priložena i neka osnova ili crtež objekta – da vidimo kakva je organizacija prostora :/
Prekrasno!Kod nas po Banjaluci prave regale i scenografiju za crtane filmove.
Iz aviona se vidi koliko je ova arhitektura nepripadajuca ovoj okolini.lecenje necijih „skolovanih“kompleksa.koliko ce trajati ova gradjevina i njena namena?da li iko o tome razmislja?doneti ovoliko betona i stakla u tu prirodnu sredinu.postoje stari objekti u Fruskoj gori koji se mogu rekonstruisati za potrebne namene.buducnost je u recikliranju energije.za mene je ovo jos jedan novokomponovani objekat sa losim smislom od pocetka do kraja.nadam se da i kritike objavljujete:)pozdrav
Video sam na jednom skupu tamo i prof. Srdjana Milosevica. Ako je on angazovan u organizaciji ove institicije onda ce ovo vrlo brzo postati novi brend Fruskaca i Vrdnika. Samo napred!
Bez želje da komentarisem arhitekturu samog objekta koju ni ne vidimo bez osnova i preseka, zaista je tužno što je ovakav objekat reprezentativne funkcije, toliko van svakog lokalnog konteksta – po materijalizaciji, veličini, estetici, motivima…
Još da ste napisali čije je ovo,da ima smisla da se njakamo sa razlogom.
A ima veze sa Kamenicom.
Pošteno,a još ko im bre daje dozvole za gradnju u šumi,katastrofa