5 velikih arhitektonskih firmi u trci za najbolje rešenje zgrade u Španiji
BIG, OMA, 3XN, Snøhetta i Toyo Ito & Associates finalisti su međunarodnog arhitektonskog konkursa objavljenog u decembru prošle godine.
Baskijski kulinarski centar je tokom 2021. godine najavio GOe: Gastronomy Open Ecosystem – projekat pokrenut sa ciljem da stvori gastronomski ekosistem fokusiran na istraživanje, inovacije i preduzetništvo.
Predviđeno je da projekat bude realizovan u španskom gradu San Sebastijanu, te da zgrada postane novo sedište komplementarno prethodnom objektu BKC-a (na slici gore), koji je projektovan od strane biroa VAUMM 2011. godine.
Pročitajte još na Gradnja.rs:
- Snøhettina biblioteka u Pekingu pod krošnjama veštačke šume
- BIG dizajnirao IT kampus u Bratislavi inspirisan Karpatima
Proglašenje pobednika u maju
Kako bi se dobilo najbolje rešenje za budući objekat GOe, u decembru 2021. godine je raspisan međunarodni arhitektonski konkurs. Nakon dospeća i analize različitih predloga, odabrano je pet finalista, koji su prešli u narednu fazu konkursa, piše ArchDaily.
Među arhitektonskim firmama sa najboljim predlozima našli su se: 3XN (Danska), BIG – Bjarke Ingels Group (Danska), OMA – Office of Metropolitan Architecture (Holandija), Snøhetta (Norveška) i Toyo Ito & Associates (Japan), a pobednik konkursa biće objavljen u maju ove godine.
Pobedničko rešenje trebalo bi da iznedri zgradu koja će se integrisati u gradski pejzaž na organski način.
Prema uslovima konkursa, pobedničko rešenje bi trebalo da iznedri zgradu koja će se integrisati u gradski pejzaž na organski način. Cilj je da se stvori urbana inovativna četvrt, koja će postati i referentna tačka i atrakcija.
Istovremeno, GOe će biti mesto koje će aktivirati javno-privatnu strategiju „The Food Global Ecosystem„, koju promoviše baskijska Vlada.