Enterijeri

Pajino preslo: Moderna interpretacija etno stila na Kopaoniku

Novi lokal na našoj planinskoj lepotici je skrovište za skijaše ušuškano o toplom enterijeru.

Pajino preslo je novi ski bar i restoran na istoimenom prevoju na Kopaoniku čiji je enterijer, ali i kompletan brending, uključujući i promociju, osmislio i realizovao design hub Project A1 iz Novog Sada. Nalazi se na vrhu ski staze Mašinac, istovremeno na raskrsnici staza Pančićev vrh i Karaman greben, na samoj krivini za crvenu Duboku, kao i na mapi pešačkih tura.

Lokal koji se prostire na 96 metara kvadratnih izmešten je iz gužve i vreve Konaka, a istovremeno dovoljno pristupačan – najviše dvadeset minuta peške, blago uzbrdo. Koliba upečatljivog enterijera, sa prostranom baštom, sasvim okružena prirodom, predstavlja savršeno skrovište za sve koji žele odmor, opuštanje i uživanje.

Motivi su ljudi i životinje koji se sjedinjavaju s prirodom i pejzažom.

Jedan od osnovnih elemenata vizuelnog identiteta Pajinog presla, koji se prenosi i na sam enterijer, jeste dupla ekspozicija. Ova grafička tehnika predstavlja pomalo apstraktni izraz i podrazumeva preklapanje dva različita motiva koji se stapaju u jedinstvenu, ali višeslojnu, sliku. U slučaju Pajinog presla, motivi su ljudi i životinje koji se sjedinjavaju s prirodom, odnosno pejzažima koji ih okružuju tokom boravka u ski baru. Dupla ekspozicija jeste metafora za čovekovo potpuno prepuštanje prirodi u kojoj nalazi svoj preko potreban mir.

Duplu ekspoziciju u enterijeru uočavamo na muralu koji je autorsko delo grafičkog dizajnera iz studija Project A1, a koji je na zid prenela vešta ruka slikara Srđana Bjelotića, kao i na aplikacijama na naslonima stolica, koje su izvedene tehnikom dekupaž. Osim ovih očiglednih primera duple ekspozicije, ona je suptilno utkana i u generalni koncept enterijera – moderna interpretacija etno stila.

Panjevi, hoklice i ognjište

U kolibi se oseća starinski duh propušten kroz savremeni dizajn. Nameštaj je moderan, što je u kontrastu s rustičnim detaljima i sirovim elementima poput panjeva koji imaju funkciju taburea. U centru lokala nalazi se ognjište novijeg dizajna, okruženo stolovima, hoklicama i panjevima. S obzirom na to da se vatra na ognjištu nikada ne gasi, ono je omiljeni izvor toplote i centralno mesto okupljanja posetilaca koji ga koriste za utopljavanje ili sušenje svoje opreme. Obasjano je lusterima izrazito modernog i svedenog dizajna, inspirisanim raskošnim pahuljama.

Lokalom dominira dugački sto koji je naročito zgodan za veće društvo.

Osim ognjišta, neku vrstu zajedničkog, deljenog prostora predstavlja i dugački, takozvani, community sto okružen različitim elementima za sedenje – panjevima, drvenim stolicama i ručno izrađenom klupom, prekrivenom ovčijim krznom. Ušuškan je između dve police za knjige od masiva (borovina), čija je konstrukcija od čelika.

Etno motivi

Svi stolovi su unikatni, takođe napravljeni od masiva (hrastovina). Inspirisani su etno motivima, što naročito dolazi do izražaja upravo na velikom community stolu na kom raspored dasaka kreira zanimljivu šaru koja je dodatno naglašena upotrebom više različitih nijansi bajca.

Osim za community stolom, koji je naročito zgodan za veće društvo, i oko ognjišta, u Pajinom preslu se može sedeti na visokim stolicama za šankom, u udobnim separeima uz portale s pogledom na ski stazu ili u jednoj od dve upadljive žute fotelje koje, zajedno sa stočićem, bakarnom lampom i hoklicama, čine najprimamljiviji kutak za užitak.

Pločice kao ćilim

Bakar je na više načina primenjen u enterijeru – obloga pulta, celi komadi rasvete, bakarni detalji na rasvetnim elementima i slično. Takođe, vrlo zanimljiv dekor čine granitne pločice sa teksturom cigle koje su postavljene tako da obrazuju mustru inspirisanu tradicionalnim srpskim ćilimima. Stilizovana etno šara još je upadljivija zbog upotrebe tirkizne fug mase, koja je u kontrastu sa izabranim tonivima ciglica.

 

Usamljena koliba na proplanku

Pajino preslo je u svakom smislu moderan ski bar i restoran. U isto vreme, jasno je izražena težnja dizajnera da savremen pristup stave u funkciju ruralnosti, pre svega prirode iz koje smo potekli, a koja je svuda oko „usamljene kolibe na proplanku“.

Foto: Dejan Beoković

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *