Enterijeri

Kako je domaći biro uradio adaptaciju kafića u Nemačkoj

Fashion bar u gradiću Bad Nauheimu nedaleko od Franfurta dobio je proširenjem potpuno novu namenu ali i zanimljiv industrijski enterijer.

Kafić Fashion nalazi se na ćošku dve glavne šetačke ulice. U postojećem stanju, prostor za korisnike, zajedno sa kuhinjom, toaletima, i magacinskim prostorijama, nalazio se na jednom nivou. Međutim, zadatak je bio da se sve ove prostorije spuste na etažu ispod, a na postojeća površina pretvori u koristan prostor za goste. Zadatak je poveren Teodori Vukašinović iz biroa t.architectStudio koji je izazovu odgovorila sledećim rešenjem.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-02

Čelični stubovi se koriste kao prednost u enterijeru kao masivni predstavnici industrijskog stila.

 

Prostor pravougaonog oblika površine 115 kvadrata po sredini je delio noseći zid, koji nosi tri sprata i potkrovlje. Taj zid je srušen, njega su zamenila četiri čelična stuba postavljena u središte prostora. Oko njih je organizovan šank, koji kasnije postaje srce prostora. Stubovi se koriste kao prednost u enterijeru kao masivni predstavnici industrijskog stila.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-12

Šank zauzima 18 kvadrata i predstavlja srce prostora. Ideja je da šank, osim što opslužuje goste i u dnevnoj i u noćnoj varijanti, komunicira s korisnicima. Dominira veličinom, pozicijom, materijalizacijom i funkcijom. Postavljen je centralno i oko njega je organizovano kretanje i korišćenje prostora. Da bi se smanjila težina prostora, šanku se pripisane osobine iz prirode. On se pomera, oseća i komunicira. Njegovo „telo“ oponaša živo biće!

fashion-bar-Bad-Nauheimu-01

Naime, šank se sastoji od 1.850 komada aluminijumskih petougaonih pera dimenzija 15x18cm. Svako od njih je montirano zasebno na najlonski konac koji je zakačen za donju stranu barske ploče. Postavljeni su u deset redova sa razlikom u dužini konca od 10cm. Pera su smaknuta po redovima, tako da se preklapaju na polovini.

https://www.youtube.com/watch?v=12u84h-OC_Y&feature=youtu.be

Šank, napravljen od aluminijumskih pera povezanih koncem, reaguje na strujanje vazduha, pokret, bas iz muzike, kao i na sam dodir.

 

Obzirom na pokretljivost takve veze i samu težinu jednog pera, celina reaguje na strujanje vazduha, pokret, bas iz muzike, kao i na sam dodir. U stanju mirovanja pera se međusobno ne dodiruju – svako je celina za sebe. Pri spoljašnjem uticaju, obzirom na preklapanje, svako od njih vrši uticaj na susedne. Samim tim njihova reakcija je neponovljiva i podražava prirodan pokret, bez ikakvog motornog pogona. Dakle, njegova komunikacija se budi interakcijom sa korisnikom.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-04

Ostatak prostora je dizajniran tako da bude manje dominantan od šanka, a da ga podržava stilom. Materijali koji dominiraju su čelik i drvo. Sav nameštaj je pravljen po narudžbini, osim stolica. Stolovi, lusteri, DJ pult, kao i ceo šank su uglavnom od čelika. Noseći stubovi su ostavljeni neobrađeni, tako da se uklope u industrijski stil. Boje su pretežno tamne da bi u centar pažnje pogleda upadao nesvakidašnji šank.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-03

Kako je kuća iz 1900. godine, zadržavaju se neki motivi njene osnovne konstrukcije, kao što je stari zid od opeke. Dimenzijom i pozicijom gradi zaleđe šanka, samim tim se spaja moderan vid korišćenja sa istorijski vrednim detaljima.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-08

Sedenje je podeljeno na nisko sedenje, barsko sedenje, sedenje za šankom na ljuljaškama i VIP deo.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-09

Svi stolovi su orijentisani oko šanka, tako da svi korisnici podjednako mogu da uživaju u njegovom pokretu i reakcijama na spoljašni uticaj.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-11

Kafić je dobio ekstenziju i u nameni. Sada je to restoran, a vikendima i koktel bar.

fashion-bar-Bad-Nauheimu-07

Povezano: Pogledajte sve enterijere kafića objavljene na našem sajtu

fashion-bar-Bad-Nauheimu-10

Foto: Teodora Vukašinović

Pogledajte i kako izgleda restoran Špajz u Novom Sadu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *