Hrabra intervencija na poznatom restoranu u Sloveniji
Restoran Denk na slovenačko-austrijskoj granici pretpeo je velike promene kojim je proširen za dodatnih 850 kvadrata.
Proširenja i rekonstrukcije dobro uhodanih ugostiteljskih objekata uvek je rizičan posao. U ovom slučaju, situacija je bila još složenija jer je na postojeću klasično zidanu kuću trebalo dodati veoma moderni aneks od drveta i stakla. Međutim, studio AB objekt koji potpisuje projekat proširenja, očito je dobro osmislio rešenje jer se spoj novog i starog savršeno prožima baš kao i kuhinja novog šefa.
Mladi šef, Gregor Vračko, koji je svoje kulinarske veštine usavršio u najboljim portugalskim, nemačkim i austrijskim restoranima, po povratku u Sloveniju rešio je da Denk, u malom mestu Zgornja Kungota, pretvori u restoran s fuzijom tradicionalne i savremene kuhinje. Za to mu je bio potreban i enterijer gde će se staro spojiti s novim. Dobio ga je!
Dva volumena spajaju se na prostranoj terasi koja je takođe uokvirena drvenom konstrukcijom.
Dve dodate drvene konstrukcije potpuno su promenile izgled restorana. Staklo u alumijumskim profilima antacit boje, prepušteno je od poda do plafona, dok je velika količina drveta u enterijeru učinila ambijent restorana toplim ali i svedenim, piše ArchDaily.
Dva volumena spajaju se na prostranoj terasi koja je takođe uokvirena drvenom konstrukcijom.
Veliki prozori omogućavaju neometan pogled ka prirodi i na brdovit krajolik koji okružuje restoran Denk.
Presek i osnova restorana
Foto: Matej Lozar
Pogledajte i enterijer restorana Terminal u Beogradu.