Slatki dan: Enterijer nove poslastičarnice u Novom Sadu
Teško ćete proći pored ovog lokala a da ne bacite pogled na njegovu unutrašnjost u kojoj centralno mesto zauzima francuski makaron.
Jeste li primetili trend da domaći ugostitelji sve više pažnje posvećuju enterijerima? Zbog toga na našem portalu često objavljujemo zanimljivo rešene prostore restorana i kafića iz cele Srbije a ovog puta predstavljamo vam dobro osmišljen enterijer jedne poslastičarnice. U pitanju je poslastičarnica Slatki dan u Novom Sadu koja odnevano – što slatkišima, što koloritnim enterijerom – mami poglede prolaznika Balzakove ulice.
Enterijer poslastičarnice osmišljen je veoma jednostavno ali efektno. Prostor, u kojem preovlađuje bela boja, okupan je svetlom zahvaljujući prozorima od poda do plafona. Intezitet dnevnog svetla je odlično iskorišćen da se pokažu kolorit kolača u rashladnim tribinama ali i da se privuče pažnja na centralnu dekoraciju enterijera – foto tapeta. Na njoj se vidi motiv najvažnijeg stakiša ove poslastičarnice – francuski makaron.
Nad belim centralnim pultom postavljene su visilice od metala koje su okačene o upušteni deo plafona koji je ofarban braon bojom. Time je i u plafonskom delu postignuta dinamika ali tako da se ne skreće pažnja sa centralnog dela poslastičarnice.
Police od hrastvog drveta odlično se uklapaju sa koloritnom šemom koju čine beli zidovi, prljavo roze stubovi, braon plafoni i keramičke pločice sa teksturom drveta.
Da je pažnja obraćana i na detalje, može se videti i po ručkicama na vratima police.
A šta je makaron?
Spolja hrskavi, a u sredini mekani. Francuski makaron je slatkiš nalik keksu. Nije ni nalik čuvenim makaronima. Sladak je, raznih boja i ukusa. U Francuskoj se ova poslastica najčešće konzumira na popodnevnoj čajanki. Mnogo badema, dosta šećera i belanaca – to su sastojci od kojih se sprema slatki makaron. (izvor: DW)
Pogledajte i enterijer kafića Stock Coffee u Nišu: