Kada su brzine vetra ispod osam metara u sekundi, balon se uzdiže na 25 metara; Foto: Line + Studio
Svetski projekti

Nebeska krofna i pleteni tunel delikatno umetnuti u ruralni kineski pejzaž

Kada su brzine vetra ispod osam metara u sekundi, balon se uzdiže na 25 metara i služi kao meteorološka stanica u blizini tunela od drvenih elemenata.

Balon u obliku krofne i tunel ispleten od drveta novi su lokalni orijentiri u ruralnom pejzažu kineske pokrajine Džeđang, predstavljajući ujedno i pomoć u klimatskom aspektu. Nazvane Nebeski prsten i Istkana kapija, dve nove strukture naručene su kao deo unapređenja rezervata prirode „Devetnaest vrhova“. 

Line + Studio dizajnirao je balon i tunel na način da budu minimalistički formom, ali upečatljivi, kako bi poboljšali iskustvo posetilaca u ovoj regiji kroz jednostavne gestove, koji ne bi previše odvratili njihovu pažnju od prirodnog okruženja. 

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled na strukturu Woven Gateway – Istkana kapija; Foto: Line + Studio

Tkanje bambusa kao inspiracija za tunel

Selo Ćajanbei, smešteno na grebenu u istočnom delu pokrajine Džeđang, okruženo je maglovitim planinama i slikovitim predelima, što ga čini popularnom destinacijom za aktivnosti na otvorenom.

Međutim, kako arhitekte navode, selo se suočava sa izazovima kao što su ograničena infrastruktura i kapaciteti, te da je njihova dizajnerska strategija bila da se bave ovim pitanjem kroz ponovno korišćenje postojećih površina i uvođenjem novih iskustava bez dodatnog zauzimanja zemljišta. 

„Istkana kapija“ predstavlja tunel dug 20 metara, koji svojom strukturom uokviruje glavni ulazni put u selo. Napravljen je kao zakrivljena struktura od međusobno povezanih drvenih elemenata, a inspirisan je istorijom tkanja bambusa u ovim krajevima. 

Dizajn tunela budi prostorno iskustvo slično otkrivanju skrivenog planinskog prolaza; Foto: Line + Studio

Krov tunela „Istkana kapija“ obložen je lokalnim škriljcem, koji bi trebalo da deluje kao “prirodni nastavak pejzaža”. 

Pored toga što uokviruje pejzaž, ovaj tunel je takođe dizajniran da zaštiti put od dalje erozije koja se dešavala tokom jakih kiša. Krov tunela obložen je lokalnim škriljcem, koji bi trebalo da deluje kao “prirodni nastavak pejzaža”. 

„Ovaj dizajn budi prostorno iskustvo slično otkrivanju skrivenog planinskog prolaza, gde se zatvoren prostor iznenada otvara, stvarajući osećaj iznenađenja i jasnoće. Dizajn prolaza ima za cilj ne samo da stvori ikonični ulaz, već i da obnovi pejzaž“ – objasnile su kineske arhitekte.

Zakrivljena struktura načinjena je od međusobno povezanih drvenih elemenata; Foto: Line + Studio

Javni simbol, ali i meteorološki balon

Na obližnjem polju nalazi se i „Nebeski prsten”, balon u obliku krofne, koji je vezan iznad područja za okupljanje na otvorenom i dizajniran je na način da predstavlja “javni simbol”, a noću je osvetljen rasvetom koja menja boju.

Struktura funkcioniše i kao meteorološki balon, imajući u vidu da su mnoge aktivnosti koje se dešavaju u ovoj oblasti, poput planinarenja, kampovanja i poljoprivrednih radova, u velikoj meri zavisne od vremena. 

Selo Ćajanbei u Kini dobilo je dva nova vizuelna repera; Foto: Line + Studio

Kada su brzine vetra ispod osam metara u sekundi, balon se uzdiže na 25 metara, vezan sa 16 ravnomerno raspoređenih kablova.

„Kada su brzine vetra ispod osam metara u sekundi, balon se uzdiže na 25 metara, vezan sa 16 ravnomerno raspoređenih kablova. U nepovoljnim vremenskim uslovima, povlači se i čvrsto se učvršćuje na tlu pomoću šest unutrašnjih i osam spoljašnjih kablova“ – navode iz Line + Studija

Autori projekta ističu da ovaj pristup donosi vizuelnu i doživljajnu novinu posetiocima, dok istovremeno nudi nove mogućnosti razvoja za selo, čineći Ćajanbei prepoznatljivim i nezaboravnim dodatkom u sve više standardizovanom ruralnom turizmu. 

Grafički prilozi

Foto-galerija

Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio
Foto: Line + Studio

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *