Prostor u obuhvatu Plana; Foto: Google Earth
Urbanizam

U Veterniku planirana gradnja na površini od 5.000 kvadrata uz zelenilo sa zaštićenim staništem

Izmenom plana, prostor predviđen za izgradnju kuća namenjuje se višeporodičnom stanovanju spratnosti do Po+P+3.

Novosadska Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove oglasila je ovih dana rani javni uvid u Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana generalne regulacije Veternika – lokalitet između regionalne železničke pruge i Ulice vojvode Putnika. Osnov za izradu Plana je Prostorni plan Grada Novog Sada.

Namene definisane PGR-om koje su u obuhvatu Plana su: porodično stanovanje, poslovanje sa stanovanjem, javne saobraćajne površine, specifično zelenilo-prirodna staništa i meliorativni kanal. U delu za koji se izrađuje Plan, delimično se menja prostorna organizacija i namena zemljišta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Površina obuhvata od 5,2 hektara

Područje koje je obuhvaćeno izmenama i dopunama nalazi se u Katastarskoj opštini Veternik, između regionalne železničke pruge 207 (Novi Sad – Odžaci – Bogojevo) na zapadu i Ulice vojvode Putnika sa istočne strane.

Sa severa, prostor je omeđen Ulicom vladike Maksima, a sa juga granicom zaštićenog staništa prema važećem planu i ulice Železnička i Kralja Aleksandra. Površina koju obuhvata Plan je 4,50 ha, dok će Odlukom o izmenama i dopunama Plana obuhvatiti 5,24 ha.

Kako se navodi, cilj izrade Plana je da se omogući formiranje višeporodičnog stanovanja na optimalan način, da se definiše nova prostorna organizacija ostalih namena i da se definišu sva pravila uređenja i građenja potrebna za realizaciju planiranih namena.

Koncepcija planskog rešenja

Deo prostora u obuhvatu Plana se namenjuje višeporodičnom stanovanju spratnosti do Po+P+3 umesto ranije porodičnom.

Imajući u vidu nove okolnosti, značajno izmenjeno stanje na terenu i novih uslova Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kojim se menja granica staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta od nacionalnog značaja, razmatrana je prostorno-funkcionalna organizacija u obuhvatu Plana.

Deo prostora u obuhvatu Plana se namenjuje višeporodičnom stanovanju spratnosti do Po+P+3 umesto ranije porodičnom, specifično zelenilo-prirodna staništa zauzima drugačiju površinu od dosadašnje, a deo se namenjuje porodičnom stanovanju do P+1+Pk, što je i predviđena spratnost poslovanja sa stanovanjem.

Površina rezervisana za gradnju novog porodičnog stanovanja iznosi 0,5 hektara (5.000 kvadrata).

Tabela – okvirni bilans površina

Koncept ozelenjavanja prostora

Na području u obuhvatu Plana, zelenilo će biti zastupljeno kao zelenilo u sklopu poslovanja sa stanovanjem, zelene površine višeporodičnog stanovanja, zelenilo porodičnog stanovanja i specifično zelenilo sa zaštićenim staništem. Postojeću kvalitetnu vegetaciju je potrebno zadržati i uklopiti u nova rešenja, navodi se.

Zelenilo u okviru poslovanja će se sastojati od površina uređenih dekorativnom vegetacijom u blizini glavnih objekta. Obodom parcele će se planirati postavka zaštitnog pojasa u cilju razdvajanja namena i izolacije od okolnih sadržaja.

Uređenje zelene površine u okviru višeporodičnog stanovanja planiraće se formiranjem manjih vrtova. Na površinama u nameni porodičnog stanovanja planiraće se podizanje zelenila okućnica.

„Planirano uređenje u obuhvatu Plana, kao i njegovo privođenje nameni, doprineće intenzivnijem i racionalnijem korišćenju ovog prostora. Stvoriće se uslovi za ravnomerni razvoj i prostornu distribuciju poslovnih delatnosti na teritoriji građevinskog područja Veternik“, navodi se u dokumentu koji je na javnom uvidu do 30. oktobra.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *