Upoznajte rešenje po imenu Unpaint; Foto: Glasst Innovation Company
Materijali

Kada vam dosadi, ovu boju lako možete oljuštiti sopstvenim rukama

Neodlučni ste prilikom izbora kolorita u vašem enterijeru? Evo izuma za sve one koji teško donose odluke ili im boje brzo dosade.

Okrečili ste dečiju sobu u plavo, a onda tek stiže vest da je zapravo devojčica na putu? Nikakav problem, samo oljuštite boju i okrečite sobu u roze. Ovo je moguće zahvaljujući američkoj firmi Glasst Innovation Company koja je predstavila, kako se navodi, “prvu na svetu arhitektonsku boju koja se može ljuštiti”.

Naime, boja nazvana Unpaint ima tu osobinu da se vrlo jednostavno ručno može skinuti s površine na kraju svog korišćenja, odnosno kad korisnik to poželi.

Ali postoji začkoljica: imate rok od deset meseci da ovu bolju oljuštite dok se ona sama ne oljušti, a zatim i prirodno raspadne u periodu od još dodatnih dvanaest meseci.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Boja omogućava korisnicima da lako i održivo transformišu svoje prostore; Foto: Glasst Innovation Company

Okrečili ste dečiju sobu u plavo, a onda tek stiže vest da je zapravo devojčica na putu? Nikakav problem, samo oljuštite boju i stavite novu.

Boja Unpaint može se nanositi na površine isto kao i tradicionalne boje – valjkom. Boja se može koristiti i na površinama poput drveta i kože, ali ipak nije pogodna za primenu na tekstilu ili tkanini.

“Koncepcija koja stoji iza Unpainta je redefinisati boju kao fleksibilnu oblogu koja omogućava korisnicima da lako transformišu svoje prostore. Dizajnirana je da bude privremena i nudi alternativu tradicionalnoj boji za one koji žele da eksperimentišu sa bojom, dizajnom i završnom obradom bez komplikacija”, objasnili su iz kompanije.

Može se nanositi na razne površine koristeći istu metodu kao i tradicionalne boje; Foto: Glasst Innovation Company

Sto odsto biorazgradiva

Jednom kada se nanese, proizvod se suši u sloju sličnom filmu koji može trajati do 10 meseci pre nego što se oljušti i prirodno raspadne bez oštećenja površine ispod.

Ciljajući na ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnim bojama, kompanija je patentirala boju koja je 100% biorazgradiva.

„Naš fokus je na stvaranju proizvoda sa negativnim ugljeničnim otiskom koji omogućava korisnicima da lako i održivo transformišu svoje prostore, doprinoseći cirkularnoj ekonomiji,” kažu iz Glasst Innovation Company i dodaju:

“Proizvod se prirodno raspada unutar 12 meseci u uslovima domaćeg kompostiranja. Jedini deo koji nije biorazgradiv je mineralni pigment, koji ostaje u prirodnom, netoksičnom obliku nakon raspadanja boje.”

Boja nije pogodna za primenu na tekstilu ili tkanini; Foto: Glasst Innovation Company

Svaki kilogram proizvedenog i korišćenog Unpainta uklanja 11 kilograma CO2 iz atmosfere, što dovodi do neto negativnog ugljeničnog otiska

Prema navodima iz američke kompanije, boja takođe ima “neto negativan” ugljenični uticaj, što znači da uklanja više CO2 iz okruženja, nego što ispusti tokom celog svog životnog ciklusa.

“Zanimljivo je da svaki kilogram proizvedenog i korišćenog Unpainta uklanja 11 kilograma CO2 iz atmosfere, što dovodi do neto negativnog ugljeničnog otiska,” istakli su iz Glasst Innovation Company.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *