Budući Klaster javne uprave u Tirani; Vizuelizacija: VIZE & Coldefy
Aktuelno

Francuzi pobedili na konkursu za novu zgradu javne uprave u Tirani

Klaster javne uprave prostiraće se na preko 30.000 metara kvadratnih iznad zemlje, uz parking i druge usluge koje će biti pozicionirane u podzemnom delu.

Interdisciplinarni konzorcijum predvođen poznatim francuskim studijom Coldefy pobedio je na konkursu za dizajn Klastera javne uprave u Tirani, koji je organizovala Nacionalna agencija za prostorno planiranje u ime Albanske investicione korporacije.

Sproveden u dve faze, konkurs je imao za cilj konsolidaciju državnih službi u novom administrativnom čvorištu, kao i unapređenje funkcionalnosti i efikasnosti javnih institucija uz negovanje dublje povezanosti između građana i vlasti, a iz Coldefyja su nakon proglašenja izjavili:

„Naša vizija je bila da stvorimo prostor u kome se ne nalazi samo administracija, već koji simbolizuje i kolektivne vrednosti društva. Projekat vraća prostor zajednici, razmišljajući o transparentnost i kohabitaciji sa javnom upravom. On ne samo da poboljšava radni prostor za zaposlenih, već poboljšava  i okolno susedstvo, podstičući inkluziju i zajedništvo kroz javne prostore dobrodošlice“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U kompleksu će biti smeštene različite vladine institucije i javne službe; Vizuelizacija: VIZE & Coldefy

Potpuno otvoreno i pristupačno prizemlje

Na pobedničkom dizajnu Coldefy je sarađivao sa lokalnim arhitektama iz biroa Atelier 4, italijanskim umetnikom Jakopom Fođinijem, studijom Sempervirens landscapers iz Francuske i firmom AEI Progetti iz Italije.

Novi Klaster javne uprave prostiraće se na 31.000 m² iznad zemlje, uz parking i druge usluge koje će biti pozicionirane u podzemnom delu. U kompleksu će biti smeštene različite vladine institucije i javne službe.

Kako navode iz Coldefyja, prizemlje će biti potpuno otvoreno i pristupačno, nudeći trgove, maloprodajne prostore i uređene bašte koje besprekorno povezuju enterijer i eksterijer.

„Projekat je osmišljen sa budućom prilagodljivošću na umu, obezbeđujući fleksibilnost za promenu radnog okruženja i odnosa između javne i privatne sfere“ – kaže se u saopštenju.

Nadzemni deo objekta zauimaće 31.000 kvadrata; Vizuelizacija: VIZE & Coldefy

Organizacija nudi dosta fleksibilnosti da se njena upotreba razvija vreme, kao i zadivljujuće ekonomične troškove izgradnje.

Konkursni žiri, kojim je predsedavao španski arhitekta Hose Selgas, suosnivač firme SelgasCano, pohvalio je projekat zbog promišljene integracije u urbano tkivo. Članovi žirija su istakli balans između funkcionalnosti, fleksibilnosti i skromnog prisustva objekta u gradskom pejzažu, navodeći:

„Žiri ceni to što poslovna zgrada ima mnogo terasa, dvorišta i javnih prostorija integrisanih kroz plan. Upravna zgrada se ne nameće urbanoj teksturi, ali ima skromno prisustvo. Organizacija nudi dosta fleksibilnosti da se njena upotreba razvija vreme, kao i zadivljujuće ekonomične troškove izgradnje. Pa ipak, nije anonimna kao kancelarija”.

Prizemlje će biti potpuno otvoreno i pristupačno; Vizuelizacija: VIZE & Coldefy

I Edi Rama u žiriju

Konkurs je privukao brojne istaknute globalne arhitektonske firme, kao što su Snøhetta ili Zaha Hadid Architects, dok su se u devetočlanom žiriju našle istaknute ličnosti iz različitih sektora, uključujući i samog premijera Albanije Edija Ramu koji je bio tzv. non-voting member – član bez prava glasa.

Maketa objekta

Autor: Limes 3d Innohub

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *