Foto: Darren Soh
Aktuelno

Ova ošupljena kula u Singapuru proglašena je za novu najbolju visoku zgradu na svetu 

„Hotel u prirodi“ od 23 sprata završena 2024. godine fascinira ne samo stepenom ozelenjavanja već i hrabrim arhitektonskim rešenjima.

Hotel Pan Pacific Orchard u Singapuru, čiji projekat potpisuje arhitektonski studio WOHA, karakterističan je po tome što ima četiri ogromne ozelenjene terase koje kao da su izdubljene u pravougaonoj formi objekta. 

Ovako oblikovan, luksuzni hotel od 350 soba izgleda dramatično, a isto vreme prijatno za oko jer je sav u zelenilu.

Savet za visoke zgrade i urbanu stambenu sredinu (CTBUH), koji je opisao zgradu kao „hotel u prirodi“, dodelio je zgradi najvažniju nagradu zvanu Najbolja visoka zgrada na svetu, a sve zbog načina na koji prikazuje održivu viziju Singapura. 

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Darren Soh

Zgrada je karakteristična po tome što ima četiri ogromne ozelenjene terase koje kao da su izdubljene u pravougaonoj formi objekta.

Arhitekte su zamislile neboder kao svetionik ekološke vizije Singapura, smešten u okruženju velikih tržnih centara, bulevara i višefunkcionalnih kula. 

“Koncept ‘hotela u prirodi’ transformiše tradicionalni visoki objekat u vertikalni zeleni prostor, sa brojnim terasastim vrtovima i vodenim elementima tako da je više od 30% svoje ukupne površine pod zelenilom.”, konstatovao je žiri.

U saopštenju žirija se dalje dodaje da holističkim uključivanjem zelenila u svoj dizajn, Pan Pacific Orchard odaje počast nasleđu Singapura, dok pomera granice održivog urbanog razvoja u gustoj gradskoj sredini. 

Foto: Darren Soh

Zeleni stubovi i efekat ogledala

Hotel je podeljen na segmente, pri čemu svaka sekcija od šest spratova gleda na terasu koja ima različitu temu: šuma, plaža, vrt i oblak. 

Svaka od terasa sadrži zaštićene prostore na otvorenom za goste, a ujedno međusobno pomažu i u provetravanju unutrašnjosti. Podržane su viskokim ugaonim stubovima prekrivenim biljkama, sa namerom da poboljšaju biodiverzitet grada. 

Na tavanici je postavljen reflektujući materijal tako da je postignut efekat ogledala.

“Mi u WOHA verujemo u stvaranje živih zgrada koje su integrisane sa prirodom, kao i sa urbanim tkivom gradova u kojima se nalaze, a Pan Pacific Orchard predstavlja našu posvećenost izgradnji za ljude i planetu.“, rekao je osnivač WOHA, Mun Summ Wong.

Foto: Darren Soh

Terase su podržane velikim ugaonim stubovima prekrivenim biljkama, sa namerom da poboljšaju biodiverzitet grada. 

Svakako ovaj projekat pokazuje da održivost i gostoprimstvo mogu ići ruku pod ruku i da visoke zgrade mogu poslužiti kao zelena pluća unutar gustih urbanih sredina. 

Pan Pacific Orchard je takođe od strane CTBUH-a proglašen i pobednikom u kategoriji Najbolja visoka zgrada 100-199 metara. 

Brooklyn Tower, za koji su projekat potpisali SHoP arhitekti, proglašen je za Najbolju visoku zgradu od 300 metara i više, dok su BIG-ove Kaktus kule dobile nagradu za najbolji neboder u Evropi. 

Pobednici po kategorijama: 

  • Najbolja visoka zgrada na svetu: Pan Pacific Orchard, Singapur
  • Najbolja visoka zgrada, Amerika: Boston University Center for Computing & Data Sciences, KPMB, Boston, Sjedinjene Američke Države
  • Najbolja visoka zgrada, Azija: Greenland Hangzhou Century Center, SOM, Hangzhou, Kina
  • Najbolja visoka zgrada, Australija: T3 Collingwood, Jackson Clements Burrows, Melburn, Australija
  • Najbolja visoka zgrada, Evropa: Kaktus kule, BIG, Kopenhagen, Danska
  • Najbolja visoka zgrada, Bliski Istok i Afrika: One Za’abeel, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
  • Najbolja visoka zgrada ispod 100 metara: T3 Collingwood, Jackson Clements Burrows, Melburn, Australija
  • Najbolja visoka zgrada 100-199 metara: Pan Pacific Orchard, WOHA, Singapur
  • Najbolja visoka zgrada 200-299 metara: 8 Bishopsgate, WilkinsonEyre, London, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Najbolja visoka zgrada 300 metara i više: Brooklyn Tower, SHoP, Njujork, Sjedinjene Američke Države

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *