Rekonstruisani hotel Palas u Banjaluci; Vizuelizacija: Routing d.o.o.
Izdvojeno, Regionalni projekti

Nova vertikala Banjaluke: Hrabra dogradnja hotela Palas

Banjalučki hotel Palas dobija kulu od 22 sprata i pet zvezdica, čime će se istorijsko nasleđe spojiti sa modernom arhitekturom.

Polaganjem kamena temeljca, u Banjaluci su početkom oktobra započeti radovi na rekonstrukciji i dogradnji hotela Palas, koji će svojim modernim izgledom dominirati centrom najvećeg grada u Republici Srpskoj.

Projekat prvog hotela sa pet zvezdica u Banjaluci, koji potpisuje banjalučki studio Routing, predstavlja iskorak u arhitektonskoj praksi grada. Kombinacija tradicionalnih elemenata sa modernim materijalima i tehnologijama čini novi objekat jedinstvenim u gradu.

Cilj arhitekata bio je da svaki novi deo hotelskog kompleksa bude u harmoniji sa postojećim, ali da istovremeno donese svež i savremen doprinos formiranju urbanih celina.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kula od 22 sprata centralni je deo kompleksa; Vizuelizacija: Routing d.o.o.

Kula od 22 sprata

Centralni deo budućeg kompleksa predstavlja kula od 22 sprata, visoka 101 metar, koja će predstavljati novi vertikalni reper Trga Krajine, dok će horizontalne ostakljene forme iznad postojećeg hotela simbolizovati spoj starog i novog.

Ovaj savremeni pristup arhitekturi oslanja se na kontrast između modernih elemenata i istorijskog nasleđa, čime su autori idejnog rešenja želeleli da očuvaju prepoznatljivost originalnog objekta hotela Palas, ali i da dodaju novu dimenziju njegovom arhitektonskom izrazu.

„Poseban izazov u ovom projektu bila je integracija sa arhitektonskim nasleđem i urbanom celinom Trga Krajine, što je postignuto pažljivom kombinacijom vertikalnih i horizontalnih formi koje nadograđuju stari hotel, ali ga ne prekrivaju, već naglašavaju njegovu istorijsku vrednost“ – kažu iz banjalučke projektne kuće za eKapiju.

Situacija; Vizuelizacija: Routing d.o.o.

Horizontalne ostakljene forme iznad postojećeg hotela simbolizovaće spoj starog i novog.

Predviđena su parking mesta za električna vozila s punjačima, kao i mesta za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Krov garaže biće uređen kao javni prostor sa zelenilom, fontanom i kolskim i pešačkim pristupom, čime će se ovaj prostor uklopiti u urbani pejzaž glavne saobraćajnice.

Jedan od centralnih sadržaja hotela biće bazen sa pratećim wellness centrom, dok će na osmom spratu objekta B, biće smešten hotelski restoran kapaciteta od 250 mesta. Na poslednjem, 22. spratu objekta A planiran je vidikovac sa spektakularnim pogledom na grad.

U podrumskom delu hotela projektovane su dve konferencijske sale – mala kapaciteta 80 mesta i velika sala sa 344 mesta i lobijem od 300 m², uz dodatni biznis centar sa četiri manje sale za sastanke, kafeteriju i prateće sanitarne prostore.

Objekat će zauzimati površinu od 39.374 m²; Vizuelizacija: Routing d.o.o.

Kancelarije do 2.060 kvadrata

Prizemlje i prvi sprat objekta biće rezervisani za poslovne prostore različitih veličina, u rasponu od 65 do 560 m². Ove prostorije biće namenjene za kancelarije, trgovine i druge poslovne aktivnosti.

„Značajan deo objekta B biće posvećen kancelarijskim prostorima, sa ukupno 2.060 m², koji će imati poseban ulaz i sve potrebne prateće sadržaje, uključujući sanitarne prostore. Ovaj poslovni segment hotela biće prilagođen potrebama kompanija koje traže moderne i funkcionalne prostore“ – navode iz Routinga.

Kancelarijski prostori imaće imati poseban ulaz i sve potrebne prateće sadržaje; Vizuelizacija: Routing d.o.o.

Investicija kompanije Zepter u ovu izgradnju i rekonstrukciju dostiže vrednost od oko 76 miliona evra.

Rekonstruisani i dograđeni hotel Palas ponudiće 64 standardne sobe i 86 apartmana. Sobe će imati od 28 do 33 kvadrata, dok će apartmani biti znatno veći, u rasponu od 63 do 122 m².

Standardne sobe biće opremljene klasičnim ležajevima ili francuskim krevetima, garniturama za sedenje, garderoberima, kao i modernim kupatilima. Predviđeni su i apartmani sa dve spavaće sobe, od kojih svaka ima svoje kupatilo, te zajedničkim dnevnim boravkom i kuhinjom.

Fleksibilan i raznovrstan hotelski koncept

Iz Routinga navode da tek treba da se pristupi izradi projekta enterijera, koji će, pored savremenih trendova, oslikavati lokalnu kulturu i tradiciju, kao i standarde koji promoviše kompanija Zepter, čija investicija dostiže vrednost od oko 76 miliona evra.

„Cilj je bio kreirati fleksibilan i raznovrstan hotelski koncept, koji će zadovoljiti najviše međunarodne standarde i omogućiti širok spektar mogućnosti za poslovne goste, turiste, ali i lokalno stanovništvo koje traži prostor za događaje i sastanke“ – kažu projektanti.

Harmonija između starog i novog objekta; Vizuelizacija: Routing d.o.o.

Rokovi

Očekuje se da će izgradnja i rekonstrukcija objekta (oko 39.374 kvadrata) trajati oko 3 do 4 godine.

Noćni izgled objekta; Vizuelizacija: Routing d.o.o.

Grafički prilozi

Osnova 8. sprata
Osnova 8. sprata
Osnova od 9. do 12. sprata
Osnova od 9. do 12. sprata
Osnova od 13. do 19. sprata
Osnova od 13. do 19. sprata
Presek
Presek

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

  1. Misko

    Ovo je najruznija nadogradnja koju sam u zivotu video.

  2. Pera

    Lepo i moderno. Nadam se da će hotel biti izgrađen.

  3. Mirko

    Dajte molim vas, pa vidite i sami da hotel nije u harmoniji sa okruzenjem. Kompozicija je losa, ovo zapravo je samo izbaceno da se uradi, nije cak ni razradjeno. Smijesno je da ovdje pisete takve gluposti…

  4. Ana

    Ko vidi „harmoniju s postojećim objektom“ i “ integraciju sa arhitektonskim nasleđem i urbanom celinom trga“? Ja sam nešto slepa izgleda.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *