Rušenje stare autobuske stanice; Foto: Dr Goran V. Anđelković
Aktuelno, Izdvojeno

Ruši se stara autobuska stanica u Karađorđevoj ulici, a evo šta će nići umesto nje

Novih 100.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora pridružiće se naselju Beograd na vodi sa 148 stanova i 206 garažnih mesta.

Neposredno nakon što je 27. septembra u Bloku 42 svečano otvorena nova beogradska autobuska stanica, u kompleksu starog BAS-a u Karađorđevoj ulici putnike namernike zamenili su majstori zaduženi za rušenje objekta jednog od najvećih terminala te vrste u Evropi.

Na njenom mestu, kompanija Belgrade Waterfont najavila je izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa koji će formirati pet osmospratnih zgrada, među kojima će se nalaziti i zgrada BW Diva sa pogledom na rekonstruisani park Bristol.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vizuelizacija: Belgrade Waterfront

U BW Divi projektovano 148 stanova

Osmospratna BW Diva, kako se navodi, imaće 148 stambenih jedinica različitih tipova – varirajući od garsonjera do dupleks penthausa.

Zgrada ima dva glavna ulaza, svaki sa recepcijom, celodnevnim obezbeđenjem i izdvojenim prostorom za prijem pošte.

Što se tiče sadržaja predviđenih u objektu, oni uključuju prodavnice, kafiće i restorane smeštene u prizemlju, dok se garaža prostire na dva podzemna nivoa sa ukupno 206 parking mesta.

„Okružena budućim Bristol parkom, čuvenim hotelom Bristol i kompleksom Savskog Trga sa zgradom železnice, u kojoj će se nalaziti budući muzej, kao i urbanim Savamala distriktom, ova zgrada je deo dugo iščekivanog stambenog kompleksa“ – objavili su iz Belgrade Waterfronta.

Komercijalni sadržaji u BW Divi smešteni su u prizemlju; Vizuelizacija: Belgrade Waterfront

U zgradama u kompleksu biće smešteno ukupno 629 stanova i 26 poslovno-komercijalnih lokala.

Inače, Beograd na vodi dobio je nedavno lokacijske uslove za rekonstrukciju parka Bristol, nekadašnjeg Svetonikolskog parka, što je prvi korak ka radovima. Ispod parka biće izgrađena garaža sa dve etaže i gotovo 420 parking mesta.

U julu je kompanija iz četvrtog pokušaja dobila lokacijske uslove za gradnju na mestu starog BAS-a što je bio preduslov za podnošenje zahteva i pribavljanje građevinske dozvole kako bi mogli da izgrade stambeno-poslovni kompleks ukupne bruto površine od gotovo 100.000 kvadrata, od kojih će 69.500 biti iznad zemlje.

Izgradnja kompleksa u sedam faza

Nadležni gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, odobrenje je izdao 5. jula. Lokacijski uslovi pokazuju da bi na tom prostoru trebalo da nikne pet objekata i dve garaže. U ovim zgradama biće ukupno 629 stanova i 26 poslovno-komercijalnih lokala.

Kada je reč o parkiranju, predviđene su dve garaže sa ukupno 806 mesta, od čega 41 parking mesto za osobe sa posebnim potrebama. Objekti će, kako je tada rečeno, imati dva podzemna nivoa, prizemlje, osam spratova i još jedan nivo iznad. Kompleks će biti izgrađen u sedam faza.

BW Diva – izgled u predvečerje; Vizuelizacija: Belgrade Waterfront

Nekada najopremljenija stanica u Srbiji

Osnovana odlukom Skupštine grada Beograda, stara beogradska autobuska stanica, onakva kakvu smo je doskora znali, otvorena je u martu 1966. godine i sa njenih perona polazili su autobusi do svakog većeg mesta nekadašnje Jugoslavije i većine evropskih zemalja.

Stanica je projektovana za 250 polazaka dnevno sa 27 perona, ali je autobuski saobraćaj, kao najdominantniji oblik prevoza u Srbiji, uslovio je povećanje obima usluga BAS-a. Tako je u toku 1983. godine postignut apsolutni maksimum u pružanju usluga: prihvaćeno je 400.000 autobusa i 12.000.000 putnika.

Krajem 2008. godine završen je proces kategorizacije 130 autobuskih stanica u Srbiji razvrstavanjem u četiri kategorije. Primenom utvrđenih kriterijuma za izgrađene kapacitete, tehnologiju rada i prateće sadržaje BAS je svrstan u I kategoriju i sa 98,31% osvojenih bodova predstavljao je najopremljeniju stanicu u Srbiji.

Stanica je počela sa radom 1966. godine; Foto: BAS

Nova autobuska stanica sedam godina posle početka izgradnje

Gradnja nove autobuske stanice pompezno je najavljena daleke 2017. godine, sa idejom da će biti dovršena za najviše dve godine. Ovi rokovi su više puta probijani, a kao jedan od razloga se navodi nedostatak sredstava za nastavak radova.

Nova autobuska stanica otvorena je 27. septembra 2024. u novobeogradskom Bloku 42 gde je nekada bila „Buvlja pijaca“, a prvi polasci krenuli su 29. septembra.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

  1. bgddjanin

    jes bila ruzna ali je bar bila u centru, u gradu

    1. Inzenjer

      I bila je povezana sa zeleznickom stanicom. Ova sada nema veze sa vezom.

  2. Joca

    Bravo BNV! Svaka cast. Da se mene pita ja bi vam dao kompletno obalu BGa i sve druge zapustene povrsine u BGu da upravljate njima i da nam gradite i uredjujete i da Bege konacno zalici na svetske gradove

    1. Arh

      I da svi funkcionišemo samo u stanovima i malo betonskih staza okolo, sa drvećem u žardinjerama. Ništa nam drugo ne treba za funkcionisanje. „Bravo Bw“

      1. Deda mraz

        Nepismen,baci diplomu

  3. Kurke

    Još uvek narod sa sela ne shvata ništa,nažalost

Ostavite odgovor

Obavezna polja *