Predviđeni izgled kule Senna u Brazilu; Vizuelizacija: FG Empreendimentos
Svetski projekti

Senna kula: Najviša zgrada u Brazilu odaje počast legendarnom vozaču Formule 1

Vitkoj, staklom obloženoj supervisokoj zgradi ikoničan izgled daju svetlosne trake integrisane u fasadu, koje se protežu sve do vrha, projektujući se dalje ka nebu.

Brazilski pandan „Beogradu na vodi, grad Balneario Kamboriu sprema se da uđe u istoriju sa projektom nebodera Senna, strukturom visokom 509 metara koja će po izgradnji postati najviša zgrada u toj zemlji, kao i najviša stambena kula na svetu.

Poznat po svom dramatičnom horizontu kojim dominiraju visoke zgrade, ovaj obalski grad u brazilskoj saveznoj državi Santa Katarina je idealna lokacija za ovako ambiciozan projekat, koji će redefinisati i lokalnu arhitekturu i globalni “pejzaž” nebodera.

Autorka projekta kule Senna je brazilska umetnica Lalali Sena, nećaka legendarnog vozača Formule 1 Airtona Sene (1960–1994), koja ističe da njen dizajn ima za cilj da oda počast “herojskom putu” njenog strica, a kula u toj nameri predstavlja simboličnu raskrsnicu između materijalnog i nebeskog sveta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kula će visinom daleko nadmašiti sve zgrade u gradu Balneario Kamboriu; Vizuelizacija: FG Empreendimentos

U fasadu su integrisane svetlosne trake koje se protežu sve do vrha kule, projektujući se dalje ka nebu i tako doprinoseći ikoničnom izgledu kule. 

Ova metafora postaje vidljiva kroz vitku, staklom obloženu formu zgrade, kao i fasadu u koju su integrisane svetlosne trake koje se protežu sve do vrha kule, projektujući se dalje ka nebu i tako doprinoseći ikoničnom izgledu objekta. 

S obzirom na to da je kula dizajnirana kao počast Airtonu Seni, jednoj od najomiljenijih sportskih ikona Brazila, na podijumu će se nalaziti prostrani deo posvećen preminulom vozaču Formule 1, sa trkačkom stazom koja će služiti kao podsećanje na njegovu trajnu zaostavštinu u automobilizmu i brazilskoj kulturi. 

Deo prostora biće posvećen legendi Formule 1; Vizuelizacija: FG Empreendimentos

Pomeranje granica dizajna i inovacija

Kula Senna je rezultat saradnje istaknute građevinske firme FG Empreendimentos i brenda Senna, koji nastavlja nasleđe Airtona Sene.

Predstavljeni renderi nebodera prikazuju elegantnu i inovativnu strukturu, sa terasama koje nose bazene i bujno uređen pejzaž.

Ovaj projekat ističe spoj dve uticajne brazilske porodice, ujedinjene zajedničkom vizijom u pomeranju granica dizajna i inovacija.

Pogled na otvoreni bazen u kuli; Vizuelizacija: FG Empreendimentos

Na vrhu kule će biti smešten vidikovac sa pogledom na grad i obalu od 360 stepeni.

Kula će nuditi širok spektar sadržaja koji će biti raspoređeni na nekoliko nivoa. Javni prostori su planirani za prizemlje i uključivaće prodavnice, restorane i zabavne sadržaje.

Na višim nivoima će se nalaziti sadržaji poput bazena sa toplom vodom, velnes centra, teniskih terena i teretane.

Stanari će imati pristup uzdignutim “mansardama”, kao i savremenim rekreacionim prostorima, a na vrhu će biti smešten vidikovac sa pogledom na grad i obalu od 360 stepeni.

Kula će biti visoka 509 metara; Vizuelizacija: FG Empreendimentos

Težnja ka LEED Platinum sertifikatu

Kao prva stambena supervisoka zgrada u Brazilu – a i Latinskoj Americi – sa Tuned Mass Damper sistemom, kula Senna predstavlja presedan. Ovaj napredni sistem minimalizuje pokrete izazvane udarima vetra, poboljšavajući stabilnost i udobnost, posebno na višim spratovima.

Kula Senna će težiti LEED Platinum sertifikatu, najvišem standardu održivosti koji dodeljuje Američki savet za zelenu gradnju, što bi je, ukoliko ga dobije, učinilo prvom supervisokom zgradom na svetu koja je postigla ovaj nivo održivosti.

Kako piše Designboom, početak izgradnje kule planiran je za 2025. godinu. 

Bujno zelenilo integrisano je u objekat; Vizuelizacija: FG Empreendimentos

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *