Predavanje Riken Jamamoto u Srpskom narodnom pozorištu; Foto: Gradnja
Aktuelno

Jamamoto u Novom Sadu: Naučio sam kako da napravim savršen prostor

“Ne odustajte”, kaže poznati japanski arhitekta Riken Jamamoto čija je kuća bez zidova ostavila najveći utisak na publiku.

Uprkos lošem vremenu, japanski arhitekta i aktuelni dobitnik Prickerove nagrade Riken Jamamoto održao je predavanje u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Raduje činjenica da u publici nisu bile samo arhitekte, već je njegov dolazak na Kaleidoskop kulture zainteresovao i ljude koji nisu iz struke, što govori u prilog činjenici da je arhitektura u modi.

Nakon nepotrebnog uvodnog videa o dodeli Prickerove nagrade, koji je trajao skoro 45 minuta, na scenu je stupio Jamamoto, gospodin od 79 godina sa maramom oko vrata i patikama na nogama koji je preko Bolonje stigao u Srbiju samo da bi održao ovo predavanje na japansko-engleskom jeziku.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Riken Jamamoto sa Snežanom Ristić i Igorom Conićem; Foto: Gradnja

Gospodin od 79 godina sa maramom oko vrata i patikama na nogama stigao je u Srbiju preko Bolonje samo da bi održao ovo predavanje.

Svoje izlaganje započeo je fascinantnim projektom zgrade The Circle na ciriškom aerodromu, koju je osmislio kao mali švajcarski grad sa uličicama i trgovima kao da ste u Bernu ili Bazelu, a ne na aerodromu.

Potom je predstavio projekat stanovanja Pangyo u Južnoj Koreji kojeg čine dvadesetak porodičnih kuća međusobno povezanih u celinu. Specifičnost projekta je to što su prizemlja kuća u staklu jer je akcenat naselja na povezivanju komšiluka. Ove kuće na početku nisu mogle da se prodaju, ali su ubrzo postale hit jer su žitelji podelili svoja dobra iskustva.

Zgrada opštine u mestu Fussa na 50 km od Tokija izazvala je čuđenje jer ovakav stepen arhitekture nije nešto što se može videti na ovom prostoru. Otvorene površine za građane, scena za predstave, brdovito pejzažno uređenje sastavni su deo zgrade od crvenih pločica koja se koristi i za održavanje sednica parlamenta.

Muzej umetnosti u Jokosuki iako nastao još 2006. godine i dalje ne prestaje da fascinira. Jamamotov pristup u kreiranju prostora, tako što eksterijer prožima s enterijerom, ovde je veoma očigledan. Smešten u Tokijskom zalivu, ovaj muzej ima fantastičan pogled na brodove koji plove ka luci, pa je muzejski restoran veoma popularno mesto za izlazak.

Brdo kao muzej u Tajvanu je projekat Jamamota koji se trenutno završava a karakteriše ga kosina od 30 stepeni ispod koje se kriju galerije sa umetničkim eksponatima. Na krovu ovog brda je cik-cak stepenište koje omogućava posetiocima vizure ka gradu, kao i da obiđu ceo lokalitet peške.

Kuća Yamakawa; Foto: Gradnja

Ne odustajte

Jamamoto je na kraju predstavio je i svoj prvi projekat, sada već kultnu kuću Yamakawa koju čini jedna velika otvorena terasa po čijem obodu su prostorije. Kuća nema ograde, niti hodnike – jedina poveznica je krov i prostor ispod njega. Kuća je osmišljena kao letnja rezidencija i ne koristi se zimi, a na pitanje iz publike da li je razmišljao da je zastakli, Jamamoto je odgovorio da nije ni pomislio na tako nešto.

Jamamoto je veran ovom pristupu kreiranja otvorenih površina i prožimanju sa zatvorenim prostorima još od samih početaka svoje karijere. Kaže da je tako naučio da napravi savršene prostore, odnosno prostore koji stvaraju osećaj harmonije između čoveka i prirode.

“Ne odustajte”, rekao je za kraj Jamamoto dajući motivacionu poruku za sve prisutne u sali koji žele da naprave iskorake u arhitekturi i osmisle savršene prostore.

Uskoro intervju

Uskoro pročitajte veliki intervju sa Rikenom Jamamotom za portal Gradnja koji je radila Snežana Ristić.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *