Budući izgled OŠ „Vladimir Perić Valter“ u Prijepolju; Vizuelizacija: SADA
Domaći projekti, Izdvojeno

Valter u novom ruhu: Najveća škola u Prijepolju dobija bazen i vrtić

U planu je kompletna rekonstrukcija osnovne škole koja ne samo da će dobiti nove sadržaje već i daleko atraktivnije fasadno rešenje po projektu SADA.

Osnovna škola „Vladimir Perić Valter“ u Prijepolju doživeće rekonstrukciju u obliku obnavljanja i modernizacije objekta, prilagođavajući ga potrebama savremenih generacija učenika.

Idejnim rešenjem beogradskog Studija A&D Architects (SADA), škola dobija i novu dimenziju – pored obrazovnog centra, ona postaje i prostor za sport, igru i bezbedan razvoj dece.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Proširenje za oko 700 bruto kvadrata

Za početak, vratićemo se u avgust 2023. godine, kada je Opština Prijepolje raspisala javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekta škole sa dogradnjom bazena.

Kako je objašnjeno u specifikaciji posla, čija je procenjena vrednost bila 10.500.000 dinara, planirano je da se nakon rekonstrukcije i dogradnje bruto površina škole proširi za oko 700 m², na 4.762 metra kvadratna.

„Dogradnju treba planirati kao aneks postojećeg na mestu dela objekta koji je građen kao aneks i koji treba porušiti. Na njegovom mestu projektovati novi zatvoreni školski bazen, orijentacionih dimenzija 25 x 12 m“ – kaže se u tenderu.

Postojeće stanje je u velikoj meri uslovilo novoprojektovano rešenje; Vizuelizacija: SADA

Fiskulturna sala fizički je i funkcionalno povezana sa glavnim objektom škole, dok je deo zgrade koji koristi vrtić nezavisna celina sa sopstvenim ulazom.

Kako navode arhitekte iz SADA, Osnovna škola „Vladimir Perić Valter“ predstavlja jedan od najvažnijih obrazovnih objekata u najvećem gradu Polimlja.

Kao najveća, centralna škola u Prijepolju, ovaj kompleks obuhvata nekoliko ključnih delova: centralnu školsku zgradu spratnosti Po+P+2, povezanu toplom vezon sa objektom za niže razrede spratnosti Po+P+1, fiskulturnu salu sa svlačionicama i dograđeni deo koji je prenamenjen u vrtić.

Fiskulturna sala fizički je i funkcionalno povezana sa glavnim objektom škole, dok je deo zgrade koji koristi vrtić nezavisna celina sa sopstvenim ulazom. Školski kompleks upotpunjuju dvorište i sportski tereni“ – objasnili su iz studija.

Kompletna rekonstrukcija

Postojeća zgrada škole izgrađena je u armirano-betonskom skeletnom sistemu, a završna obrada fasade realizovana je bojenjem u dva tona. Drvena fasadna i unutrašnja stolarija su u lošem stanju, pa se rekonstrukcijom predviđa zamena i postavljanje stolarije sa aluminijumskim profilima u skladu sa savremenim standardima.

Unutrašnje zidne obloge i podovi takođe zahtevaju kompletnu rekonstrukciju u skladu sa predviđenom namenom i važećim propisima. Postojeća fiskulturna sala u izuzetno je lošem stanju, pa je projektom predviđeno njeno rušenje i izgradnja nove sale na istom mestu.

Škola dobija bazen i dograđeni vrtić

Kako dalje navode iz Studija A&D Architects, projekat rekonstrukcije ima za cilj da unapredi funkcionalnost i prilagodi školu savremenim obrazovnim standardima.

„Poseban naglasak stavljen je na poboljšanje infrastrukture koja omogućava neometano kretanje osoba sa invaliditetom. Dodatni sadržaj koji predstavlja programsko unapređenje postojećeg kompleksa je novi objekat bazena“, kažu arhitekte.

Novoprojektovano rešenje obuhvata sledeće ključne komponente:

  • centralni objekat škole, povezan sa zgradom za niže razrede i novom fiskulturnom salom;
  • novi objekat bazena, koji će biti direktno povezan sa školom toplom vezom;
  • sportske terene i multifunkcionalnu dvorišnu zonu, prilagođenu za različite sportske i rekreativne aktivnosti;
  • dograđeni vrtić, koji je nezavisna celina unutar kompleksa.

„Rekonstrukcija ne menja kapacitet škole, već doprinosi efikasnijem korišćenju prostora. Nova organizacija omogućava razdvajanje učenika viših i nižih razreda kroz posebne ulaze i raspored časova, čime se postiže bolja kontrola i bezbednost“ – ističu iz SADA.

Ipak, ovo nije prva škola u Srbiji koja je rekonstrukcijom trebalo da dobije bazen. Iako je idejnim rešenjem predviđeno da Osnovna škola Miloš Crnjanski u Novom Sadu dobije bazen, kasnije se od tog rešenja odustalo u korist biblioteke.

Škola je prilagođena savremenim obrazovnim standardima; Vizuelizacija: SADA

Arhitektonsko oblikovanje i funkcionalnost

S obzirom na to da je postojeće stanje u velikoj meri uslovilo novoprojektovano rešenje, glavna ideja arhitekata je bila isticanje centralnog dela škole kao motiva projekta i formiranje sportsko-rekreativne zone na oba kraja kompozicije sa igrom puno-prazno, gore-dole materijalizovanom u staklu i panelima.

„Težnja projekta rekonstrukcije je da kompleks predstavlja jedinstvenu celinu, uprkos razlikama u spratnosti i visini objekata pojedinih sadržaja. Ujednačenost pojedinih volumena omogućena je razlikom u spratnim visinama potrebnim za obrazovne i sportske sadržaje, pa je tako, na primer, objekat sale spratnosti P+1 jednake visine kao objekat škole za niže razrede spratnosti Po+P+2“, navode iz studija.

Materijalizacija fasade planirana je kao smena limenih perforiranih ploča, fiber-cementnih ploča, staklene zid zavese i kontaktne fasade, kažu arhitekte.

Košarkaško igralište unutar školskog kompleksa; Vizuelizacija: SADA

Za niže razrede formira se igralište prema uzrastu, koje se nalazi u blizini celine koja je namenjena ovim učenicima.

Unutrašnje dvorište, koje je u postojećem stanju u potpunosti asfaltirano, rekonstruiše se i osavremenjava. Formira se igralište za košarku i mali fudbal, dok se oko igrališta formiraju atletske staze. Za niže razrede formira se igralište prema uzrastu, koje se nalazi u blizini celine koja je namenjena ovim učenicima.

„Pristupi i komunikacione rute unutar i oko objekta jasno su definisane, omogućavajući nesmetano kretanje kroz kompleks. Sve ovo je izvedeno sa posebnim akcentom na bezbednosti učenika, uključujući video-nadzor i kontrolu pristupa na svim ulazima“ – ističu na kraju iz Studija A&D Architects.

Za sada nije poznato kada će se ući u realizaciju ove rekonstrukcije.

Ko je bio Vladimir Perić Valter

Vladimir Perić (Prijepolje, 28. decembar 1919. – Sarajevo, 6. april 1945), poznatiji po nadimku Valter, bio je jugoslovenski partizanski komandant, kasnije proglašen za narodnog heroja Jugoslavije, poznat po tome što su njegovi ratni podvizi inspirisali znameniti film Valter brani Sarajevo.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *