Hubert Klumpner i Mihael Valčak; Foto: Peter Rigaud, 2024.
Dešavanja

Švajcarske arhitekte Hubert Klumpner i Mihael Valčak u sredu u Novom Sadu

Platforma za prostorne prakse BAZA najavila je predavanje dvojice eminentnih stručnjaka u oblasti arhitekture i urbanog dizajna.

U Novom Sadu, u sredu 25. septembra, od 19 časova, u petrovaradinskom Prostoru biće održan stručni panel u okviru ciklusa Buduće modernosti.

Tom prilikom, predavanje pod nazivom „Urbanizacija, ekologizacija, digitalizacija“ održaće arhitekte Hubert Klumpner i Mihael Valčak iz arhitektonske prakse Urban Think Tank_Next iz  Ciriha, Švajcarska.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naziv predavanja je „Urbanizacija, ekologizacija, digitalizacija“; Ilustracija: BAZA

Jedan od začetnika „Društvenog zaokreta“

Hubert Klumpner, arhitekta, osnivač je arhitektonske prakse Urban Think Tank_Next i profesor arhitekture i urbanog dizajna na Švajcarskom institutu za tehnologiju – ETH Zurich.

Kao ko-kustos izložbe „100 ideja za Zapadni Balkan: Beogradsko podzemlje“, međunarodno se smatra jednim od začetnika „Društvenog zaokreta“ (eng. social turn)  u arhitekturi, pokreta koji je svoj proboj doživeo 2010. godine sa izložbom „Small Scale, Big Change: New Architectures of Social Engagement” u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Urban Think Tank je dobio brojne nagrade i priznanja kao što su Zlatni lav Venecijanskog bijenala arhitekture, Zlatna Holcim nagrada Latinske Amerike i Nagrada za najbolju obrazovnu zgradu koju dodeljuje Muzeja arhitekture i dizajna u Čikagu.

Njihovi nedavno izgrađeni radovi uključuju „Fabrica de Cultura“, karnevalsku školu nominovanu za nagradu MCHAP i projekat zelenog koridora ONDA u Medeljinu, Kolumbija.

Škola „Fabrica de Cultura“; Foto: Copyright Klumpner Chair of Architecture and Urban Design ETHZ / Alejandro Arango and Luis Bernardo Cano

Na Bijenalu arhitekture predstavio je „Studio Mobil“ kao platformu za dijalog o arhitekturi i ljudskim i ekološkim pravima.

Mihael Valčak, arhitekta, osnivački je partner prakse Urban Think Tank_Next i ko-kustos izložbe „100 ideja za Zapadni Balkan: Beogradsko podzemlje“, te predavač na ETH Zurich i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Doktorirao je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču disertacijom na temu „Digital Urban Imaginary“, za koju je dobio državnu nagradu austrijskog saveznog ministra nauke i obrazovanja.

Njegov rad premošćava istraživanja i prakse u oblasti arhitekture i urbanog dizajna, ko-razvijajući „EnerPol“, softver za velike urbane simulacije. Trenutno vodi Projekat urbane transformacije Sarajeva/Digital Twin.

Tokom otvaranja Venecijanskog bijenala arhitekture 2023. predstavio je „Studio Mobil“ kao platformu za dijalog o arhitekturi i ljudskim i ekološkim pravima na Globalnom kampusu ljudskih prava u Veneciji, saopštila je BAZA.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *