Joslyn Art Museum u Omahi (Nebraska, SAD); Foto: Nic Lehoux
Svetski projekti

Od Mekdonalda, preko Fostera, do Snøhette: Receptura za proširenje starih zdanja

Bestežinski paviljon nastavlja se na stakleni atrijum iz 1994.  koji je pak pridodat muzeju originalno podignutom 1931. godine. 

Ko kaže da stara zdanja ne treba nadgrađivati i proširivati jer se time narušava njihova arhitektura? Činjenica je zapravo da se, ukoliko se projektu pristupi sa puno pažnje i promišljanja, ovakvim objektima može udahnuti novi život. Upravo ovaj projekat, gde je mermernom muzeju u Nebraski priodat moderni dodatak, govori u prilog toj teoriji.

Naime, arhitektonske firme Snøhetta i Alley Poyner Macchietto Architecture završile su nedavno renoviranje i proširenje muzeja umetnosti Džoslin u Omahi, SAD.

Projekat je obuhvatio obnovu postojećih zgrada i okolnog pejzaža muzeja, kao i dodavanje „bestežinskog“ paviljona, površine od 3.900 kvadratnih metara, koji se izdvaja sa prednje strane lokacije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Glavna zgrada muzeja izgrađena je 1931. godine; Foto: Nic Lehoux

Postojeći objekti povezani staklenim atrijumom

Muzej se sastoji od glavne zgrade koja je završena 1931. godine od strane arhitekata Džona i Alana Mekdonalda i proširenja koje je izvedeno po projektu Normana Fostera 1994. godine, a dva objekta su povezana tankim staklenim atrijumom. Obe zgrade su obložene karakterističnim pink mermerom.

Tim iz Snøhette i studija iz Omahe Alley Poyner Macchietto Architecture obnovio je enterijer postojećih zgrada, što je uključivalo i dodavanje novih učionica i obnovu kancelarijskog prostora, tedodavanje novog paviljona Rhonda & Howard Hawks, kao proširenje za dodatne galerije i javne prostore muzeja.

Stakleni atrijum kao veza između originalnog objekata i proširenja; Foto: Nic Lehoux

Podeljena na dva nivoa, nova zgrada muzeja sadrži dodatne galerije, prodavnicu, javne prostore i novi glavni ulaz.

Nova zgrada se sastoji od volumena sa talasastim ivicama koje se povezuju sa staklenim atrijumom Fosterovog proširenja iz 1994. godine. Podeljena na dva nivoa, zgrada sadrži dodatne galerije, prodavnicu, javne prostore i novi glavni ulaz.

Glavni volumen zgrade ima zakrivljeni oblik i obložen je tankim betonskim panelima, koji su sve više razuđeni kako se bliže istorijskim zgradama, otkrivajući staklenu fasadu.

Kao referenca na postojeće objekte i u proširenje je ugrađen pink mermer, te struktura podseća na veliko stepenište koje vodi ka glavnoj zgradi.

Trakasta fasada na novoj zgradi; Foto: Nic Lehoux

Iako postojeće zgrade deluju kao da su vezane za tlo, nova zgrada se čini kao da lebdi iznad dva granitna vrta.

Ulaz u novi objekat je duboko povučen u unutrašnjost, kako bi se dodatno naglasio njegov “bestežinski” izgled.

“Iako postojeće zgrade deluju kao da su vezane za tlo, nova zgrada se čini kao da lebdi iznad dva granitna vrta,” objasnile su arhitekte.

Prostran i svetlom ispunjen atrijum

U unutrašnjosti, enterijer se zakrivljuje na jednu stranu kako bi se povezao sa susednim atrijumom, dok se muzejska prodavnica, galerija i zajednički prostori nalaze sa druge strane.

Dugačko drveno stepenište i otvor dvostruke visine, koji odražavaju istu zakrivljenost objekta, povezuju dva nivoa.

Nakon što prođu ispod duboke nadstrešnice paviljona Hawks, posetioci će ući u prostran, svetlom ispunjen atrijum koji ujedinjuje arhitektonsku istoriju muzeja sa blago strmim centralnim stepeništem koje se uzdiže kako bi formiralo produžetak staklenog atrijuma dizajniranog od strane Normana Fostera, kao deo proširenja muzeja iz 1994. godine.

Produženi stakleni atrijum Normana Fostera; Foto: Nic Lehoux

Cilj arhitekata je bio da obezbede harmonično mesto za posetioce, umetnost i okupljanje, a koje će postati sredstvo za inspiraciju i kreativnost.

“Naše sveobuhvatno preispitivanje prostora muzeja, postojećih enterijera i nove zgrade usmereni su na to da zajedno rade na stvaranju prijemčivijeg ulaza za rastući spektar ljudi koji posećuju muzej,” kažu iz arhitektonskog tima.

Ističu na kraju da je njihov cilj bio da obezbede harmonično mesto za posetioce, umetnost i okupljanje, a koje će postati sredstvo za inspiraciju i kreativnost.

Grafički prilozi

Nivo 1
Nivo 1
Nivo 2
Nivo 2

Foto-galerija

Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux
Foto: Nic Lehoux

Faktografija
naziv objekta:

Joslyn Art Museum

mesto:

Omaha, Nebraska

godina realizacije:

2024.

fotografija:

Nic Lehoux

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *