Grand Stade Hassan II u Kasablanci; Vizuelizacija: Oualalou + Choi i Populous
Svetski projekti

Šator za 115.000 ljudi: Maroko dobija najveći fudbalski stadion na svetu 

Ova velikodušna struktura okružena šumom duboko je ukorenjena u marokanskoj arhitekturi ali s pečatom proslavljenog biroa Populous.

Stadion nazvan Grand Stade Hassan II, koji će se graditi nedaleko od Kazablanke, projektovan je sa ciljem da postane najveći fudbalski stadion na svetu, sa planiranim kapacitetom od 115.000 sedišta.

Projekat počinje baš na vreme kako bi bio završen do 2030. godine, kada bi Maroko trebalo da bude jedan od domaćina dvadeset i četvrtog po redu FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu za muškarce.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Struktura krova je dizajnirana da podseća na veliki šator; Vizuelizacija: Oualalou + Choi i Populous

Aluminijumska rešetka podignuta je na obodima kako bi se stvorio niz monumentalnih ulaza u stadion.

Inspirisan tradicionalnim marokanskim tipom okupljanja poznatim kao “moussem”, gde se grupe Marokanaca okupljaju radi kulturne razmene, struktura krova je dizajnirana da podseća na veliki šator, razapet u šumovitoj okolini Kazablanke.

Okružen šumom, prozirni krov stadiona biće napravljen od aluminijumske rešetke, podignute na obodima kako bi se stvorio niz monumentalnih ulaza.

Pripreme na ovoj lokaciji, površine od 100 hektara, počele su u oktobru 2023. godine, a stadion su dizajnirale arhitekte iz pariske firme Oualalou + Choi i globalni lideri u projektovanju sportskih objekata Populous.

Unutrašnjost stadiona; Vizuelizacija: Oualalou + Choi i Populous

Ukorenjen u marokanskoj arhitekturi

“Grand Stade Hassan II duboko je ukorenjen u marokanskoj arhitekturi, zajedno sa njenim tradicijama i savremenim izrazima. Ukorenjen je u drevnim i primordijalnim figurama: moussem, šator i vrt, kao i u topografiji i pejzažima Maroka” rekao je za Euronews Tarik Oualalou, glavni dizajner i osnivač Oualalou + Choi.

„To je velikodušan prostor, otvoren za svet, koji nosi poštovanje prema prirodi koju štiti. Grand Stade Hassan II u Kazablanci je oličenje velike tradicije marokanskog gostoprimstva,” dodao je Oualalou, koji je ujedno i glavni arhitekta na ovom projektu.

Lokacija je smeštena na 38 km od Kazablanke; Vizuelizacija: Oualalou + Choi i Populous

Interakcija između stadiona i prirode

Oko glavnog objekta stadiona Hasan Drugi smeštene su grupe vrtova u kojima se nalaze manji sportski tereni i kompleksi.

Ova „oaza zelenila“ uključuje botaničke bašte kako bi dodala novi nivo interakcije između stadiona i okolne prirode na njegovoj lokaciji, 38 km severno od Kazablanke.

Tereni za košarku i obilje zelenila u eksterijeru; Vizuelizacija: Oualalou + Choi i Populous

Već predviđen za održavanje finala

Afrička država Maroko će biti domaćin turnira zajedno sa Portugalijom i Španijom, a stadion u Kazablanci je već predviđen za održavanje finala i po izgradnji trebalo bi da nadmaši trenutnog rekordera, Stadion 1. maj u Pjongjangu u Severnoj Koreji, koji može da primi 114.000 gledalaca.

Vizualizacija: Oualalou + Choi i Populous

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *