Terase povezuju učionice u osnovnoj školi Kojasu. Fotografija Mitsumasa Fujitsuka
Dešavanja

Kada, gde i kako videti Jamamota u Novom Sadu

Sudeći po velikom interesovanju za ovaj događaj, predavanje japanskog arhitekte moglo bi da ponovi uspeh prošlogodišnjeg nastupa Alehandra Aravene. 

Kako smo najavili početkom avgusta, Novi Sad će u sklopu manifestacije Kaleidoskop kulture 28. septembra ugostiti Rikena Jamamota, višestruko nagrađivanog japanskog arhitektu i ovogodišnjeg dobitnika Prickerove nagrade.

Dolazeći u novosadski Distrikt (Bulevar Despota Stefana 5) u okviru Nedelje arhitekture, jedan od najvećih arhitekata današnjice će te subote održati predavanje čiji je početak najavljen za 20.30 časova, dok je ulaz na ovaj događaj slobodan, navode organizatori.

Prve prijave za gostovanje Jamamota su završene, a organizatori će spram vremenskih prilika i ako one dozvole da se predavanje održi napolju, ponovo otvoriti prijave za još ljudi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Riken Jamamoto gostuje 28. septembra u Novom Sadu; Foto: Tom Welsh for The Hyatt Foundation/Pritzker Architecture Prize

Karijera duga pet decenija

Podsetimo, najprestižnije priznanje u oblasti arhitekture Jamamoto je dobio za svoje projekte koji za cilj imaju negovanje zajednice i povezivanje ljudi zamagljujući granice između javnog i privatnog u prostoru.

Rođen je 1945. godine i 53. je po redu dobitnik Prickerove nagrade, ujedno i deveti iz Japana. Tokom pet decenija duge karijere, izgradio je brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, čak i jednu vatrogasnu stanicu.

Muzej umetnosti Jokosuka ima platformu za posmatranje. Fotografija ljubaznošću Tomia Ohashija

Jamamotov prvi projekat socijalnog stanovanja sadrži 110 domova raspoređenih oko centralnog trga sa drvoredom.

Njegovi najpoznatiji stambeni projekti uključuju niskogradnju Pangio Housing u Seongnamu, u Južnoj Koreji, koja ima komunalnu palubu na prvom spratu za stanovnike.

Jamamotov prvi projekat socijalnog stanovanja, Hotakubo Housing u Kumamotu, Japan, sadrži 110 domova raspoređenih oko centralnog trga sa drvoredom.

Osnovna škola Kojasu ima terase koje povezuju sve učionice, dok biblioteka u Tianjinu u Kini ima brojne spratove i međuspratove uređene da drže kolekciju od šest miliona knjiga.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *