Arhitekte su ovu zgradu pravile po svojoj meri; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti

Prefabrikovana zgrada od betona u kojoj rade niške arhitekte

Iako kruta po svojoj arhitekturi, ova zgrada može biti dobar model investiranja koji se bazira na paralelnom korišćenju i izdavanju prostora.

Gde rade arhitekte pitanje koje se često postavlja u stručnim krugovima. I dok arhitektonski biroi (veliki, srednji i mali) uglavnom posluju u zakupljenim lokalima i renoviranim stanovima, Kapaprojekt je, uz samu obalu Nišave, sagradio poslovni objekat za sopstvene potrebe.

Poznati niški biro zauzeo je jedan sprat zgrade, dok se na druge dve etaže nalaze kompanije koje iznajmljuju prostor (uglavnom IT firme). Na ovaj način se formira jedna mešovita zajednica i održiv ekonomski model. Pored toga, specifičnost ove zgrade, koja se prostire 2.200 kvadrata, ogleda se u tome što je u celosti sagrađena od prefabrikovane betonske konstrukcije, uključujući fasadu.

Preporuka urednika:

Specifičnost ove zgrade ogleda se u tome što je u celosti sagrađena od prefabrikovane betonske konstrukcije, uključujući fasadu.

„U prizemlju objekta se uz glavni ulaz nalazi hol sa stepeništem i zajedničkim prostorijama, odakle se dalje formira kancelarijski prostor koji zauzima najveću površinu“ – navode iz biroa Kapaprojekt i dodaju:

Ostali spratovi su tipski, sa istim ali fleksibilnim funkcionalnim celinama koje se mogu dalje pregrađivati ili spajati, a spram potreba konkretnih korisnika. Ulazni deo nalazi se uz stepenišnu vertikalu i mokri čvor, dok je ostatak sprata organizovan u sistemu otvorenog plana i zatvorenih kancelarija. Osnovni gabarit zgrade i njen perimetar nude različite načine programske reorganizacije.

Međutim, u uređenju krova i partera uočava se nedostatak zelenila. Pored toga, ne postoje ni standardni elementi pejzažnog uređenja, pa se stiče utisak kao da su zaposleni zarobljeni u zgradi tokom celog radnog vremena. Čak i na prvi pogled, uočava se da su betonske ploče korišćene u većoj meri nego što je to bilo neophodno.

Foto: Relja Ivanić

Betonska konstrukcija

Konstrukciju objekta čine kvadratni betonski stubovi u rasteru polja 4 x 2, sa stepenišnom vertikalnom na jednoj strani i fasadnim platnom na drugoj strani kao dodatnim elementima horizontalnog ukrućenja.

Horizontalni konstruktivni sklop čine prefabrikovane grede i ploče koje se pružaju u poprečnom, odnosno podužnom smeru. Fasada je, takođe, prefabrikovana, a sastoji se od sendvič-panela.

Objekat nema podzemne etaže već se celokupno opterećenje direktno prenosi na temeljne stope.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Održiv poslovni model

Kao konstruktivni sistem, betonska prefabrikacija je do skora bila rezervisana isključivo za izgradnju generičkih objekata industrijske namene i skladišta. U cilju racionalizacije izgradnje i zadovoljavanje sopstvenih potreba, Kapaprojekt vraća prefabrikaciju u izgradnju i drugih tipologija.

Bez nekog velikog arhitektonskog značaja, ovaj objekat ipak skreće pažnju arhitektonske zajednice na održiv poslovni model koji se zasniva na istovremenom korišćenju i izdavanju prostora veće kvadrature.

U spajanju jednog i drugog zapravo leži najveća vrednost ovog poslovnog objekta na obali Nišave.

Grafička dokumentacija:

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Tipska osnova
Tipska osnova
Preseci
Preseci
Situacija
Situacija

Foto-galerija:

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Povezani članci:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sasa

    Postovani kolega,

    Procitao sam vrlo zanimljiv tekst o poslovnoj zgradi Kapaprojekt, zanima me koja je firma izvela ili ciji su ovo betonski prefabrikovani elementi, ko ih je proizveo?

    Zahvaljujem na odgovoru.

    Sasa

Ostavite odgovor

Obavezna polja *