Pogled na gradilište u Osaki; Foto: Expo Osaka 2025
Svetski projekti

Prsten od dva kilometra: Drvena konstrukcija Sou Fudžimota spremna za Expo 2025 u Osaki

Ova ogromna drvena konstrukcija, koja zauzima površinu od oko 60.000 kvadrata, jedna je od najvećih drvenih konstrukcija na svetu.

U jeku priprema za Expo 2025 u japanskom gradu Osaki, „Veliki prsten“ – koji je dizajnirao poznati arhitekta Sou Fudžimoto – dostigao je značajnu prekretnicu.

Naime, tokom avgusta, drvena konstrukcija ove građevine je zvanično završena, u potpunosti povezujući prsten od dva kilometra u kontinuiranu petlju.

Ovo dostignuće predstavlja ključni korak u razvoju izložbenog prostora na Jumešimi, veštačkom ostrvu uz Osaku, gde će se Svetska izložba održati od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Konstrukcija prstena ima širinu od 20 metara; Vizuelizacija: Expo Osaka 2025

Jedna od najvećih drvenih konstrukcija na svetu

“Veliki prsten” je projektovan sa idejom da otelotvori temu Expoa 2025 “Dizajniranje budućeg društva za naše živote” i simbolizuje filozofiju “Različitosti u jedinstvu”.

Ova ogromna drvena konstrukcija, koja zauzima površinu od oko 60.000 kvadrata, jedna je od najvećih drvenih konstrukcija na svetu.

Sa unutrašnjim prečnikom od 615 metara i spoljnim prečnikom od 675 metara, sama konstrukcija prstena ima širinu od 20 metara, dok je visina u najdužem toku 12 metara, a najviša visina koja se doseže je 20 metara.

Obim ove velike drvene konstrukcije je čak dva kilometra.

Unutrašnji prečnik iznosi 615 metara; Vizuelizacija: Expo Osaka 2025

Master plan je projektovan tokom pandemije, uz ideju da se projekat suoči sa globalnim izazovima kroz održivost, inovaciju i međunarodnu saradnju.  

Dizajn kombinuje tradicionalne japanske tehnike, poput nuki (proboj) spojeva, sa modernim inženjerskim metodama. 

Završetak “Velikog prstena” je ključni element šireg master plana za Expo 2025, koji su Sou Fujimoto Architects projektovali tokom pandemije Kovida-19, uz ideju da se projekat suoči sa globalnim izazovima kroz održivost, inovaciju i međunarodnu saradnju.

Izgradnja prstena završena je u avgustu ove godine; Foto: Expo Osaka 2025

Struktura podeljena na tri jednake zone

Struktura master plana za Expo 2025 u Osaki podeljena je na tri jednake zone, od kojih svaka odražava jednu od podtema događaja: Spašavanje života, Osnaživanje života i Povezivanje života.

Spasavanje života fokusira se na javno zdravlje, pripreme za eventualne katastrofalne scenarije i na ekološku harmoniju.

Osnaživanje života teži poboljšanju kvaliteta života i ljudskog potencijala kroz obrazovanje, zdravstvene inicijative i tehnologije, poput veštačke inteligencije i robotike.

Povezivanje života fokusira se na izgradnju zajednica, podsticanje partnerstava i korišćenje naprednih komunikacionih rešenja.

Objekat je strateški dizajniran tako da se stopi sa urbanim i prirodnim okruženjem; Foto: Expo Osaka 2025

Funkcionalno, prsten će služiti kao glavni pristupni put za posetioce, pružajući zaštićen prostor od raznovrsnih vremenskih nepogoda.

Zajedno, ove tri zone otelotvoruju posvećenost Expoa u rešavanju globalnih izazova i promovisanju harmonije između čovečanstva i životne sredine.

Funkcionalno, prsten će služiti kao glavni pristupni put za posetioce, pružajući zaštićen prostor od raznovrsnih vremenskih nepogoda.

Uzdignuti skywalk prstena pružaće poglede na celu Expo lokaciju, kao i generalno na pejzaž Osake, dok će krov biti ukrašen zelenilom, dodatno integrišući strukturu sa njenim prirodnim okruženjem.

Fudžimotov master plan za Svetsku izložbu u  Osaki; Vizuelizacija: Expo Osaka 2025

“Veliki prsten” kao simbol ciljeva Expoa

Celokupna lokacija Expoa na Jumešimi iznosi 1,55 kvadratnih kilometara i strateški je dizajnirana na način da se stopi sa urbanim i prirodnim okruženjem.

Centralno paviljonsko područje je okruženo vodenom površinom na jugu i zelenilom na zapadu, što takođe odražava posvećenost Expoa u harmonizovanju ljudske aktivnosti sa prirodom.

“Veliki prsten” stoji kao simbol ciljeva Svetske izložbe, a to su postizanje jedinstva, inovacija i duboko poštovanje života u svim njegovim oblicima.

Nacionalni paviljoni za Expo 2025:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *