Planirani bazen na Menhetnu u Njujorku; Vizuelizacija: Friends of +POOL
Svetski projekti

Dodatni plus: Ovaj bazen u Njujorku filtriraće vodu reke na kojoj pluta

Svakodnevno prečišćavajući milione litara vode, bazen se istovremeno može jednostavno rekonfigurisati za potrebe plivanja, relaksacije ili dečjih aktivnosti.

Dok sve izraženije klimatske promene podižu temperaturu na globalnom nivou, stanovnici Njujorka će tokom vrelih dana možda već od dogodine moći da se osveže i u ovom plutajućem bazenu u obliku znaka plus, plivajući kroz sveže filtriranu vodu iz Ist Rivera.

Naime, nakon više od deset godina planiranja, jedinstveni projekat pod nazivom +POOL, iza kog stoji mali tim američkih inženjera, dobio je konačnu lokaciju na Pristaništu 35, u blizini živopisnog Louer Ist Sajda na Menhetnu.

Grad Njujork sarađuje sa državom Njujork kako bi zajednički finansirali tromesečni projekat demonstracije filtracije vode, koji je počeo ovog meseca, uz realizaciju pilot-projekta bazena od 186 kvadrata, za koji bi završna testiranja trebalo da se obave 2025. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Plutajuća struktura konfigurisana kao olimpijski bazen; Vizuelizacija: Friends of +POOL

Plutajući bazen kao vodeni filtrator

Suštinski, projekat će služiti kao vodeni filtrator, svakodnevno prečišćavajući milione litara zloglasne, iako znatno poboljšane, rečne vode, objasnili su autori projekta okupljeni oko organizacije nazvane Friends of +POOL.

Pored doprinosa zdravlju voda države Njujork, bazen se može pohvaliti i prilagodljivim dizajnom, s obzirom na to da se može jednostavno rekonfigurisati za potrebe plivanja, relaksacije, vodenih sportova ili dečijih aktivnosti.

Svaka konfiguracija se može koristiti samostalno, kombinovati u bazen olimpijske dužine ili potpuno otvoriti u bazen ukupne površine od 186 metara kvadratnih.

Ukupna površina bazena je 186 metara kvadratnih; Vizuelizacija: Friends of +POOL

Bazen će čistiti vodu na kojoj pluta uz pomoć sistema koji se sastoji od tri sloja i konačne dezinfekcije koja ispunjava standarde za vodu za kupanje.

„Reke i luke Njujorka su trenutno najčistije u odnosu na godine unazad“, istakli su za Designboom iz Friends of +POOL, obrazlažući dodatnu potrebu za njihovim plutajućim bazenom.

Naime, tokom poslednje tri decenije, došlo je do značajnog smanjenja prosečnih nivoa fekalnog koliforma i Enterikokusa. Ovo poboljšanje može se pripisati eliminaciji ispuštanja sirovih otpadnih voda, sprečavanju istovara smeća u reku i smanjenju prelivanja kanalizacija.

Kako navode iz Friends of +POOL , sada je važno istražiti načine za pružanje sigurnog pristupa ovim vodama za javnu rekreaciju, sa krajnjim ciljem uspostavljanja bezbednih uslova za plivanje.

Bazen će čistiti samu vodu na kojoj pluta uz pomoć jedinstvenog sistema koji se sastoji od tri sloja i konačne dezinfekcije koja ispunjava standarde za vodu za kupanje. Tokom 2017. godine Friends of +POOL su podneli privremenu prijavu za patent na ovaj sistem, nakon čega je usledio i međunarodni patent 2018. godine.

Krajnji cilj projekta je uspostavljanja sigurnih uslova za plivanje u državi Njujork; Vizuelizacija: Friends of +POOL

 Friends of +POOL osnovan je sa idejom da dokaže da je njihova tehnologija moguća i da se rečna voda može filtrirati bez upotrebe hemikalija.

Iako se projekat možda čini ambicioznim, on je već uspeo da prođe kroz niz faza testiranja u Ist Riveru. Projekat je pokrenut na Kickstarteru 2010. godine i tom prilikom +POOL je uspeo da prikupi više od 40.000 dolara za sedam dana.

Ova sredstva su korišćena za testiranje prvog sloja filtracije u Bruklin Bridž Parku tokom leta 2011. godine. Do 2013. godine druga Kickstarter kampanja prikupila je više od 300.000 dolara i tako je finansirana skalirana verzija sistema u reci Hadson, koja je testirana tokom šest meseci, leta 2014. godine.

Neprofitna organizacija Friends of +POOL osnovana je 2015. godine sa idejom da dokaže da je njihova tehnologija moguća i da se rečna voda može filtrirati bez upotrebe hemikalija.

Projekat +POOL je idejno začet još 2010. godine; Vizuelizacija: Friends of +POOL

Projekat namenjen svim stanovnicima Njujorka

Usled rekordnih temperatura ovog leta, Njujorčani su rashlađenje tražili u gradskim bazenima, rekama i okeanu, a guvernerka Keti Hočul napominje da je ove godine došlo do rekorda u broju utopljenika što je uzrokovano, između ostalog, i nestašicom spasilaca i otkazivanjem besplatnih časova plivanja od strane grada.

S tim u vezi, tim se nada da će dodatak sigurnog javnog bazena biti korak u pomaganju mnogobrojnim Njujorčanima da nauče da plivaju. Inicijativa, koja uključuje obezbeđenih 12 miliona dolara od strane države Njujork i 4 miliona od grada, biće najveća državna investicija u plivanje još od 1930-ih godina.

„Kada sam započeo projekat +POOL, cilj nije bio da se samo izgradi bazen. Cilj je bio da se vidi da li je moguće napraviti velike građanske promene u gradu, i to iz temelja, a na mestima koja često bivaju zapostavljena. Kada smo odlučili da 2015. godine osnujemo neprofitnu organizaciju, ideja je bila zasnovana na idealu da ćemo na taj način zaštiti projekat od privatnih interesa i osigurati da to bude projekat za sve,“ rekao je suosnivač +POOL-a i arhitekta Dong-Ping Vong.

Foto-galerija

Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL
Vizuelizacija: Friends of +POOL

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *