Japanski arhitekta Riken Jamamoto; Foto: Courtesy of Tom Welsh (www.pritzkerprize.com)
Aktuelno

U Novi Sad dolazi japanski arhitekta Riken Jamamoto, dobitnik Prickerove nagrade za 2024.

Nagrađivani japanski arhitekta Riken Jamamoto održaće predavanje u subotu 28. septembra u Distriktu sa početkom u 20.30 časova.

Nakon prošlogodišnjeg senzacionalnog nastupa čileanskog arhitekte Alehandra Aravene u Novom Sadu, na čijem je nastupu pod otvorenim nebom prisustvovalo preko 2.000 ljudi, ove godine na Kaleidoskop kulture stiže ništa manje važno ime.

“U nedelji koja je posvećena arhitekturi, i ove godine u Novi Sad stiže dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, japanski arhitekta Riken Jamamoto.” – kaže se u saopštenju.

Zanimljiva informacija jeste da je žiri nagrade bio predvođen upravo Alehandrom Aravenom. On veruje da se mnogi ideali u Jamamotovom radu, uključujući zamagljivanje javnih i privatnih prostora, mogu primeniti na buduće gradove.

„Jedna od stvari koje su nam najpotrebnije u budućnosti gradova je stvaranje uslova kroz arhitekturu koja umnožava mogućnosti da se ljudi okupe i komuniciraju“, objasnio je svojevremeno Aravena.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Muzej umetnosti Jokosuka ima platformu za posmatranje. Fotografija: Tomio Ohashi

Bogata karijera japanskog arhitekte

Rođen 1945. godine, Jamamoto je 53. po redu dobitnik ovog prestižnog priznanja, ujedno i deveti iz Japana, a svoj trag u arhitekturi ostavio je pre svega projektima koji imaju za cilj negovanje zajednice.

Tokom svoje pet decenija duge karijere, Jamamoto je izgradio brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, javne zgrade, muzeje, pa čak i jednu vatrogasnu stanicu.

Rođen u Pekingu, Kina, Jamamoto je studirao arhitekturu na Univerzitetu Nihon, Univerzitetu umetnosti u Tokiju i Univerzitetu u Tokiju pre nego što je osnovao svoj studio – Yamamoto & Field Shop Co – 1973. godine.

Hotakubo Housing je bio njegov prvi projekat socijalnog stanovanja. Fotografija: Tomio Ohashi

Jamamotov prvi projekat socijalnog stanovanja sadrži 110 domova raspoređenih oko centralnog trga sa drvoredom.

Njegovi najpoznatiji stambeni projekti uključuju niskogradnju Pangio Housing u Seongnamu, u Južnoj Koreji, koja ima komunalnu palubu na prvom spratu za stanovnike.

Jamamotov prvi projekat socijalnog stanovanja, Hotakubo Housing u Kumamotu, Japan, sadrži 110 domova raspoređenih oko centralnog trga sa drvoredom.

Drugi ključni primeri njegovog etosa uključuju Univerzitet u Hakodateu, koji sadrži veliki, otvoreni prostor za učenje na više nivoa i Muzej umetnosti Yokosuka, koji je smešten ispod zakrivljene platforme za posmatranje.

Osnovna škola Kojasu ima terase koje povezuju sve učionice, dok biblioteka u Tianjinu u Kini ima brojne spratove i međuspratove uređene da drže kolekciju od šest miliona knjiga.

Kada i gde

Nagrađivani japanski arhitekta Riken Jamamoto održaće predavanje u subotu 28. septembra u Distriktu sa početkom u 20.30 časova.

Nedelja arhitekture od 27. septembra do 3. oktobra

Laueratu ovogodišnje Prickerove nagrade, u nedelji arhitekture, koja će trajati od 27. septembra do 3. oktobra, pridružiće se velika regionalna imena arhitekture.

Ovogodišnji program Kaleidoskopa kulture zasnovan je na temi identiteta, koja je otelotvorena umetničkom porukom „Svoji“. Tokom pet nedelja mnogobrojni svetski i domaći umetnici i ove godine slaviće pet vrsta umetnosti – primenjenu, izvođačku i vizuelnu umetnost, književnost i arhitekturu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *