Vrtić „Pčelica“ u Kočevju; Foto: Žiga Lovšin
Regionalni projekti

Tuneli, lokve i brda: Pasivni vrtić u Sloveniji koji menja način na koji deca uče i igraju se

Sloboda učenja i igranja u ovoj predškolskoj ustanovi postignuta je dobro promišljenom arhitekturom, koja doprinosi i prostornom iskustvu dece.

Dečji vrtić „Pčelica“ (slov. Čebelica) u Kočevju izgrađen je na zemljištu nekadašnjeg industrijskog postrojenja, kao deo projekta regeneracije ovog slovenačkog grada.

Novi prostor za lokalne predškolce naglašava slobodu izbora dece stvaranjem različitih kutaka, prava na privatnost kroz izolovanije prostore, kao i mogućnost učenja kroz posmatranje.

Kroz pažljivu upotrebu građevinskog materijala sa taktilnim površinama doprinelo se i razvoju prostorne organizacije i osetljivosti za 350 mališana i onih koji o njima brinu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dvorište orijentisano ka jugu; Foto: Ana Skobe

Sadržaji organizovani oko „lokve“ i „brda“

Ovo predškolsko odeljenje zatvara se prema ostatku urbanog tkiva na severu parcele, dok se prema jugu otvara igralištem, te sa ove strane i unutrašnje igraonice ostvaruju dijalog sa svojim kontekstom.

Objekat svoje sadržaje organizuje oko dva atrijuma, koje su arhitekte iz ljubljanske firme Svet Vmes, koji projekat i potpisuju, nazvali „lokva“ i „brdo“, a koji omogućavaju prodor sunčeve svetlosti u sve delove unutrašnjeg prostora.

Važno je naglasiti da je projekat iza kojeg stoje arhitekte Jure Hrovat, Ana Kreč i Katja Paternoster pobedničko rešenje na otvorenem arhitektonskom konkursu.

Ulična fasada vrtić „Pčelica“ u Kočevju; Foto: Ana Skobe

Mlađa deca, koja su na prizemlju, u direktnoj su vezi sa spoljašnjim igralištem, dok sobe za stariju decu na spratu imaju direktan pristup krovnom igralištu.

Ovi prostori doprinose i prostornom iskustvu, s obzirom na to da su mlađa deca koja su na prizemlju u direktnoj vezi sa spoljašnjim igralištem, dok sobe za stariju decu na spratu imaju direktan pristup krovnom igralištu.

Na ovaj način površina zgrade je minimizirana, a stvoreno je dovoljno spoljnih igrališta i direktan pristup svim igraonicama, objasnile su arhitekte.

Nepravilno oblikovani otvori fasade omekšavaju objekat i postavljaju decu kao žive aktere u arhitekturi, budući da svi mališani žele da se popnu u udubljenje prozora i tu se igraju.

Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe

Tunel za brže penjanje i silaženje

Ova zgrada živi kroz svoje korisnike i predstavlja pozornicu za svakodnevni život dece, njihovih roditelja, vaspitača, kuvara i čistača. U unutrašnjosti je drvena struktura izložena što je više bilo moguće, kako bi prostor bio što topliji.

Unutrašnji debeli zidovi omogućili su skladištenje kreveta, igračaka i ostalih potrepština u svoju unutrašnjost, a tu su i ovalni fasadni otvori koji mališanima omogućavaju da vide svoje drugare kada dolaze ujutru ili bake, deke i roditelje koji dolaze po njih po podne.

Uz glavno stepenište organizovan je i tunel koji je namenjen samo za dečju upotrebu, kako bi uspeli da preteknu odrasle prilikom penjanja ili silaska.

Tunel uz glavno stepenište; Foto: Matevž Paternoster

Struktura je u najvećoj meri izgrađena od CLT-a, a sve je izolovano drvenim vlaknima i zaštićeno drvenom ventilisanom fasadom.

Od samog početka realizacije projekta, opština je težila vrtiću koji bi otelotvorio ideale održivog razvoja, te je zgrada gotovo u potpunosti izvedena od drvenih elemenata i drvenog građevinskog materijala.

Struktura je u najvećoj meri izgrađena od unakrsno lameliranog drveta, a sve je izolovano drvenim vlaknima i zaštićeno drvenom ventilisanom fasadom.

Zgrada je dobila i standard „Passivhaus“, a između ostalog koristi se i daljinskim grejanjem koje pokreće sagorevanje biomase od drveta.

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Foto-galerija

Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Žiga Lovšin
Foto: Žiga Lovšin
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster

Faktografija
naziv objekta:

Vrtić u Kočevju – jedinica „Pčelica“

mesto:

Kočevje, Slovenija

autor:

Svet vmes

površina:

5.025 m²

godina realizacije:

2023.

fotografija:

Ana Skobe, Žiga Lovšin, Matevž Paternoster

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *