Bajcovanjem parketa se može dobiti željena boja parketa. Foto: Gradnja
Izvođenje

Bajcovanje parketa: Kako smo na starom podu dobili idealnu boju i koliko nas je to koštalo

Saznajte kako da tonirate parket u željenu boju, kako da pripremite podlogu za postupak i koliko to košta za jedan prosečan stan od 70 kvadrata koji se renovira.

Ništa lepše od starog drvenog poda kojem je vraćen stari sjaj! Već samo hoblovanjem i lakiranjem parketa enterijer će dobiti osvežen izgled. Međutim, šta ako vam se ne sviđa boja parketa i želite da nijansirate prirodnu boju drveta?

Tu na scenu nastupa bajcovanje. To je postupak prilikom renoviranja prostora kojim se postojeći parket tonira, odnosno daje mu se željena boja a potom i sjaj u zavisnosti od novog enterijerskog rešenja.

Priprema parketa za bajcovanje je nešto drugačija nego kada se radi samo hoblovanje i lakiranje, odnosno – potrebno je više šmirglovanja. Iskusni majstori preporučuju da je pre bajcovanja potrebno da se parket išmirgla četiri puta.

Srodni članci koji će vas zanimati:

Iskusni majstori preporučuju da je pre bajcovanja potrebno da se parket išmirgla četiri puta.

Dakle, za početak se skidaju stare parket lajsne i ekseri, a uglovi se dobro očiste. Potom sledi hoblovanje.

Prvo šmirglanje se radi sa šmirglom granulacije 36, a zatim se šmirgla sledeći put sa šmirglom 60. Ovo šmirglanje sa granulacijom 60 radi se još jedanput, a na kraju se radi fino šmirglanje sa najfinijom šmirglom od 120.

Nakon šmirglanja, finom šmirglom 120 ili finijom potrebno je da se još jednom ispolira parket pre bajcovanja.

Bitno je napomenuti da se delovi parketa koji su nepristupačni za veliku mašinu hobluju naknadno manjom mašinom koja može prići skroz do zida ili ispod radijatora.

Ukoliko između letvica postoje rupice ili razilaženja parketa potrebno je uraditi fugovanje sa piljevinom od hoblovanja pomešane sa masom za fugovanje. Neko vreme je potrebno da se ove fuge osuše, te je nakon toga potrebno opet šmirglati pod. Na kraju se dobije idealno ravna površina bez rupica i razdvojenih letvica.

Mašinom za hoblovanje je potrebno da se parket šmirgla 4 puta pre bajcovanja; Foto: Gradnja

Isprobajte nijanse pre nanošenja bajca

Nakon dobrog usisavanja i čišćenja parketa kreće se sa bajcovanjem. Da biste bili sigurni koja nijansa vam odgovara, najbolje je isprobati nijanse na jednom delu parketa. Uzorke možete da uzmete iz farbara u manjim pakovanjima.

Na primeru dole, probali smo dve nijanse braon boje brenda Sayerlack (boja oraha). Uzorci su bili jedan pored drugog, razdeljeni krep trakom koja se nakon nanošenja uzorka bajca skida. Mi smo se odlučili za nijansu levo.

Nanošenje uzoraka bajca na hoblovan parket pre konačnog odabira nijanse; Foto: Gradnja

Potrošnja bajca

Potrošnja bajca oko 50 grama po kvadratnom metru (upola manje od laka – njega ide 100g po m²). Dakle, za oko 70 m² parketa potrebno vam je oko 3–4 litre bajca.

Potrošnja može da bude malo veća ili manja u zavisnosti od toga koliko će parket upiti bajca, a to nikad ne znate dok ne krenete sa postupkom.

Potrošnja bajca je oko 50g po m² parketa; Foto: Gradnja

Odakle krenuti s bajcovanjem

Prvo se kreće sa nanošenjem bajca na nepristupačnim mestima: oko uglova i ispod radijatora. Pošto ovde ne može da se radi mašinom, ovaj deo se nanosi četkom ručno, te se kasnije utrljava krpom.

Ostatak bajca na većim površinama se nanosi špahtlom i utrljava mašinom. Sa mašinom se boja ujednačava kako ne bi ostali tragovi.

Ako nakon nanošenja bajca poželite malo tamniji ton, onda se pod treba još jednom izbajcovati. Takođe, ako parket puno upije bajca i ne postigne se željena boja, onda se još jednom radi bajcovanje.

Nanošenje bajca špahtlom na pripremljenu podlogu; Foto: Gradnja

Bajcom ćete vašem parketu odrediti boju, a lakom ćete dozirati količinu sjaja.

Nakon što je izbajcovan ceo parket, potrebno je da se bajc osuši i drvo lepo upije tečnost, što traje oko jedan dan. Nakon nijansiranja, parket je potrebno da se zaštiti lakom. Lak se nanosi u dva ili tri sloja. Lak može da bude u matu, polusjaju ili sjaju.

Dakle, bajcom ćete vašem parketu odrediti boju a lakom ćete dozirati količinu sjaja.

Mi smo koristili lak sa polusjajem. Lak se nanosi valjkom prvo u jednom smeru, a zatim se površina prelazi valjkom u drugom smeru. Ivice se lako mažu uz pomoć četke.

Parket treba da odstoji 24 sata između nanošenja slojeva laka.

Nakon što se lak osušio, postavljaju se postavljaju parket lajsne. Možete se odlučiti za lajsne u boji parketa ili pak bele od MDF-a ili poluiretana. Koliko koštaju lajsne i kako se postavljaju pogledajte ovde.

Lak parketu daje čvrstinu i otpornost na grebanje ali i sjaj; Foto: Gradnja

Cena hoblovanja, bajcovanja i lakiranja parketa

Hoblovanje parketa košta oko 5 evra/m² dok je bajcovanje oko 2 evra/m² (samo ruke, bez nabavke materijala bajca). Lakiranje parketa u tri sloja košta oko 3 evra bez materijala.

Dakle, za hoblovanje, bajcovanje i lakiranje potrebno je izdvojiti oko 10 evra po kvadratnom metru parketa bez uračunatog materijala nabavke bajca i laka.

Ako renovirate stan i ne menjate podove, što zaista nije potrebno ukoliko je parket očuvan, ovim korakom ćete vizuelno drastično povećati izgled enterijera.

Srećan rad!

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Miroslav

    Mnogi majstori više ne bajcuju već ulje parket, to je naprednija i lakša tehnologija.

    1. Sonja

      Ulje se nanosi 2 puta i nije potrebno da se kasnije lakira jer je ulje samo po sebi zaštita. Lepo izgleda i deluje prirodno. Ipak, bajc i lak je lakše za održavanje kasnije i nešto otpornije na fleke i oštećenja. Oba postupka imaju svoje prednosti.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *